Šta znače tačkice u boji na gumama automobila?

Na bokovima nekih tipova automobilskih guma, sa spoljne strane, mogu se vidjeti tačke u boji. Njihove boje mogu biti različite. Mnogi vozači se pitaju šta one zapravo znače.

Proces proizvodnje guma je dug i tehnološki zahtjevan. Guma mora da prođe mnogo različitih ispitivanja i da na kraju prođe kontrolu kvaliteta. A da bi mogla da se koristi mora da bude uravnotežena i centrirana…

Čemu služe tačkice na gumama?

Neki proizvođači tačkama različitih boja obilježavaju mjesto na kome je odstupanje promjenjive radijalne sile najveće ili minimalano. Tačka služi kao savjet vulkanizeru kako treba da postavi gumu na felnu u odnosu na ventil za vazduh. Stručnjak tako može da ograniči upotrebu tegova kod balansiranja. Osim toga, obojena tačka takođe predstavlja svojevrsno odobrenje proizvođača guma i zeleno svjetlo za distribuciju penumatika do prodajnih mjesta.

Vrste i boje tačaka

Proizvođači nisu obavezni da označavaju svoje gume tačkom u boji. Zato neki to izbjegavaju, dok drugi u istu namjenu koriste trougao, mali pečat ili neku drugu oznaku. Gume se najčešće obilježavaju grafičkim oznakama žute, bijele, crvene ili zelene boje. Ne postoji pravilo šta određena boja tačno znači.

Tako, na primjer, Yokohama i mnoge japanske, korejske i evropske kompanije bijelom tačkom obavještavaju svoje distributere da su njihove gume uspješno položile testove kvaliteta. Zapamtite da pojedinačne boje ne šalju nikakvu poruku vozaču. One su samo interni kod koji funkcioniše u fabrici i distribuciji, i koristi se za prenošenje informacija. Pitanje tačkica na gumama nije regulisano bilo kakvim propisima.

Šta znače tačke na felnama?

Okrugle oznake u boji često se mogu vidjeti i na felnama. To je posljedica tješnje saradnje proizvođača guma sa proizvođačima automobila. Globalne kompanije zajedno rade na razvoju proizvoda za optimizaciju kvaliteta. Tako, barem u teoriji, krajnji kupac dobija bolje usklađen krajnji proizvod.

To se prvenstveno odnosi na gume i felne koji idu u prvu ugradnju automobila, prenose Automobili.ba. A cilj je jednostavan: bolje karakteristike vožnje, prije svega u sportskim automobilima i vozilima specijalizovanim za teške uslove.

Da li tačkica u boji znači nešto pri izboru guma?

Nedostatak obojene tačke na boku penumatika ni na koji način ne diskvalifikuje gumu. Za krajnjeg korisnika tačkica je nebitna. Mnogi vulkanizeri takođe nisu u stanju da tačno odrede pravu funkciju tačkice. Važan je pravi balans, kao i odgovarajući sertifikati koji garantuju sigurnost i udobnost upotrebe.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *