Šta je Zelena agenda za Zapadni Balkan? /VIDEO/

Domaće vlasti  s elektronergetskim sektorom koji uveliko zavisi od uglja i termoelektrana, pred velikim su izazovom kako osigurati zelenu ekonomiju koju zagovara Evropska unija. Zelena agenda za Zapadni Balkan našoj zemlji je možda i posljednja prilika za uključivanje u te procese. Direktori elektroprivreda regiona sastali su se u Trebinju na Samitu energetike, na panelu koji je izrodio ideju da se zajedničkim projektima pokuša pred Evropskom Unijom doći do određenih grantova. O ovoj ideji  razgovarali su  ključni ljudi energetskog sektora Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije.

Pomenute zemlje i njihove elektroprivrede su uglavnom na istim zadacima – da ispune obaveze po pitanju regulative, standarda i direktiva Energetske zajednice, sa jednakim opredjeljenjem  da svoje investicije u narednom periodu usmjere u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a s druge strane – da proizvodnju iz fosilnih goriva, ako ne u potpunosti obustave – onda unaprijede da bi bila ekološki prihvatljivija. Stručnjaci napominju da samo regionalnim rješenjem možemo doći do vidljivih rezultata.            

Krstić navodi da su i inovacije u ovom procesu od velike važnosti. Potrebno je sačuvati termoelektrane ali uz korištenje alternativnih goriva.

Okretanje ka solarnoj energiji i obnovljivim izvorima je velikog značaja za budućnost. Prema riječima Krstića Srbija je već unaprijedila zakonodavstvo koje će podstaći investicije u ovoj oblasti. Dodaje da je važno i da druge države regiona započnu sa usvajanjem tih zakona .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *