Šta je bitkoin i kako možete njime trgovati? /VIDEO/

Bitkoin je vrsta digitalnog novca čija popularnost širom svijeta, kao i u BiH, rapidno raste iz godine u godinu. U aprilu 2010. godine cijena jednog Bitkoina iznosila je 0.003 dolara, dok je danas cijena Bitkoina dostigla čak 56.000 dolara. Pokušali smo saznati kako izgleda proces tzv. rudarenja kriptovaluta i koliko se “rudari” u Bijeljini.

Bitkoin je i dalje u naizgled nezaustavljivom uzlaznom trendu. Cijena jednog bitcoina premašila je i 56.000 američkih dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija veća je od milijardu dolara. iako oni koje rudare btikoine, ne vole da se eksponiraju, pokušali smo saznati šta je sve potrebno za taj proces i kako on izgleda, te koliko se zapravo rudari u Bijeljini.

Kriptovalute su digitalni novac. Interesantne su jer postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Samom ekspanzijom kriptovaluta došlo je do poskupljenja kompjuterske opreme koja je potrebna za traženje bitkoina na mreži i ona se uglavnom uvozi.

Pa tako onaj ko bi se htio upustiti u ovu vrsta posla samo za početak treba izdvojiti minimum 5000 maraka za opremu i grafičku karticu, koja je inače i njavažniji dio priče o tzv. rudarenju. Za one koji bi se ozbiljnije bavili ovim poslom, trebali bi izdvojiti ozbiljan novac za opremu.

Rudarenje je u suštini, proces rešavanja kompleksnih matematičkih odnosono algoritamskih zadataka. Mnogo je i u Bijeljini onih koji rudare kriptovalute, međutim rijetki žele o tome govoriti.

„Rudarenje” za kriptovalutu zahteva energiju i teške računarske proračune za verifikaciju transakcija. Da bi shvatili koliko, naučnici sa Univerziteta Kembridž procjenili su da Bitkoin godišnje koristi više električne energije nego cijela Argentina.

BiH je prošle godine dobila svoju prvu kripto mjenjačnicu sa sjedištem u Banjaluci. Bosanskohercegovačka kriptovluta zove se RuXKripto i od prošle nedjelje se nalazi na berzi gdje je počelo trgovanje njom. BiH je tako postala prva u regionu koja je sa svojom kriptovalutom izašla na berzu. U svijetu sve veći interes za kriptovalute povećao je i potrebu za kriptobankomatima ili uličnim mjenjačnicama. Kod nas još uvijek ne postoji kriptobankomat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *