Srpska slavi 9. januar – Defile za Republiku Srpsku /VIDEO/

Centralna manifestacija proslave Dana Republike – Svečani defile, održan je četvrtu godinu za redom pod motom “Za sva vremena”. Vrhunac proslave Dana Republike Srpske – svečani defile , počeo je postrojavanjem Počasne jedinice MUP. Oni su raport predali predsjednici Željki Cvijanović.

Glavnom banjalučkom ulicom prodefilovalo je 2.400 pripadnika policije u ešalonima, i civilnog sektora. Studenti Republike Srpske i ove godine pronijeli su veliku zastavu srpske na svečanom defileu. Veliki aplauz na defileu dobili su pripadnici Žandarmerije Republike Srpske, obučeni u crnu uniformu i naoružani najsavremenijim ličnim oružjem. Vozilo “Despot” je ipak bilo “kralj” defilea.Danas ih je predstavljeno ukupno 5, a proizvedeni su u TR Bratunac.

Pjesmu “Junaci sa Košara” su iz sveg glasa zapjevali pripadnici Specijalne jedinice MUP RS. Dok su pjevali, u publici je bio muk, a u pozadini su se čula zvona Hrama Hrista spasitelja.

Helikopteri Helikopterskog servisa preletjeli su svečani defile, a u njima su bili pripadnici policije Srpske. Time je i završen defile, uz zvuke Marša na Drinu. Intonirane su i himne Srpske i Srbije.

Defileu je pored predsjednice Republike prisustvovao Narodne skupštine, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, i premijerka Srbije Ana Brnabić, te brojne zvanice i građani. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je rekla da živjeti u slobodi znači imati sve i zato ona treba da traje za sva vremena, kao i Republika.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju. U obraćanju je rekao da je ovo naš dan, Dan Republike Srpske koji slavimo 28. put, koji je odabran u miru, kao izraz volje srpskog naroda.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja održana Sveta arhijerejska liturgija

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci održana je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Sve prolazi u životu ali istina vjere pravoslavne ostaje za svagda, sila prođe ali sila božija ostaje poručio je Irinej.

Dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima

U Sportskoj dvorani “Borik” održana je danas Svečana akademija, a prije svečanog defilea u Palati Republike Srpske dodijeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su Narodno pozorište Srpske i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.Vulin je rekao da Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem nije dodijeljen samo njemu, već i Srbiji.

Za priznati rad u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi opštem napretku Srpske, predsjednica je odlikovala Momira Krsmanovića, i  Desanku Trakilović, dirigenta Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Srbadija”, Bijeljina.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas u Banjaluci da će Republika Srpska još dugo obilježavati Dan Republike, te da se ne smije zaboraviti da Srpska ima svoju jasnu poziciju Ustavom definisanu. Komentarišući pozive iz Federacije BiH /FBiH/ da povodom proslave 9. januara, Dana Republike, reaguju OHR i Tužilaštvo, Borenović je rekao da smatra da je krajnje vrijeme da politička elita u FBiH konačno shvati da je Dan Republike Srpske nešto što se ne može osporiti.

Sinoć je u Banjaluci u čast Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja organizovana svečana večera, sa koje je poručeno, da se slaveći život Republike Srpske šalje i poruka da se vjeruje u njenu budućnost. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Banjaluci da je za srpski narod najvažnije jedinstvo, vjera u Boga i ljubav prema otadžbini.

Dan Republike izraz volje srpskog naroda

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH. Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH. Republika Srpska je nastala odlukom parlamenta srpskog naroda u BiH, koji će prerasti kasnije u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Tokom rata je branjena, a danas je najfunkcionalniji dio dejtonske BiH – politički najstabilniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *