Srpska kraljevska akademija odlučila da odlikuje načelnika Ugljevika Vasilija Perića

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić biće nagrađen Ordenom “Sveti knez”, jednim od najviših priznanja koje dodjeljuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika.

– Opština Ugljevik je, ne samo po prosječnoj zaradi od 1200 KM (više od 600 evra), već i po privrednoj, poljoprivrednoj proizvodnji, u odnosu na broj stanovnika (oko 17 000), kulturnim sadržajima, valjanoj socijalnoj politici, izgrađenoj infrastrukturi, ulaganjima u prosvjetu, zdravstvo, za podršku đacima i studentima, brigu o borcima minulog rata i najstarijim sugrađanima, među najrazvijenijim ne samo na lijevoj obali Drine, u Republici Srpskoj i BiH – stoji, pored ostalog, u obrazloženju za dodjelu ordena.

Tako je, navode dalje iz SKANU,“ već godina, a na povoljne privredne prilike, pored Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“, koja daje trećinu struje u sistem EP RS i ogromne količine uglja za kupce u RS i van nje, doprinosi preduzimljivi ljudi iz oblasti građevinarstva, metalne i drvne industrije, uglavnom oni koji su pekli zanat u inostranstvu, pa sada biznis razvijaju u rodnom kraju“.

Ovdašnja sela, zaista, puna su raznoraznih pogona od mini sušara, mini hladnjača do destilerija, kao i uređenih „pod konac“ voćnjaka svake vrste. Posebno neguju šljivu, čija sorta „Čačanka“ u podmajevičkom kraju rađa prije nego u Šumadiji. Tu su obori puni krupne i sitne stoke, živinarnici, torovi, obori…

– Novi Ugljevik je nastao prije tri i po decenije, jer je Stari Ugljevik pretvoren u rudarski kop, pa smo, od početka, gradili ga urabano, po najvišim svjetskim i evropskim aršinima, ali i davali sjaj i ljepotu uređenjem baš svakog kutka – kaže Vasilije Perić, diplomirani ekonomista, koji je skoro dvije decenije na čelu ove lokalne samouprave.

-Nema središta ni bilo kod sela, ali i važnijih seoskih puteva da nisu asfaltirani. Uradili smo vodu u svim dijelovima opštine, potpuno smo, prvi u RS, riješili stambena pitanja porodica poginulih boraca minulog rata, o čijim saborcima neprestano brinemo, kao i njihovim porodicama. Imamo više od 200 stipendista, među đacima i studentima. Podstičemo novčano svako novo grlo stoke, svaku novu zasađenu voćku, kao i nove površine pod ratarskim kulturama. Ljudima koji nabavljaju opremu za pogone, koji donose povećanje radnih mjesta dajemo bespovratna sredstva. Obnavljamo i dižemo nove kuće za socijalno ugrožene, a samo u posljednjih nekoliko godina, uz našu podršku, valjan krov nad glavom dobilo je skoro 100 porodica, kaže Perić.

Sadašnji mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević), kad je prvi put došao u Ugljevik, kao novi episkop zvorničko- tuzlanski, primjetio je: -Ovdje je sve na svom mjestu, uredno, lijepo, ukusno, spoj savremenog doba i naše prošlosti. Ovdje je, čini mi se, sve tako „kao da nije kod nas“.

Parkovi su, kao u najrazvijenim svjetskim gradovima, svaka fasada je uređena, bojama koje se uklapaju u ambijent podmajevičkog kraja. Tamo gdje su stanari bili neažurni, intervenisala je vlast, pa je, zaista, sve na svom mjestu. Lijepa šetališta, drvoredi, savremeni bazeni, prvi stadion u BiH po standardima UEFA, uredne i opremljene škole, podjednako u selima i gradu, pravoslavni hramovi u skoro svakom selu, vrtići skoro čarobno uređeni i zdanje Centra za kulturu „Filip Višnjić“, urađen kao replika nekadašnje uprave obdašnjeg rudnika, samo su dio onoga što čini moderni Ugljevik i okolinu.

Centar za kulturu, koji postoji punu deceniju, godišnje organizuje više od 300 raznih kulturnih sadržaja od književnih, pjesničkih, likovnih, pozorišnih, muzičkih i folklornih svetkovina. Grad je domaćin mešunarodnim festivalima folklora i harmonike, koji su među najprestižnijim u Evropi i svetu. Grad ima Školu glume, jako uspješno KUD „Rudar“, pozorište za djecu i odrasle, a Ugljevičani su, preko svog društva „Rudar“ među najvećim darodavcima krvi u Srbiji i Republici Srpskoj.

Svojevremeno je odbornica u lokalnom parlamentu u Bijeljini, na sjednici lokalnog parlamenta, hvalila rad ugljevičkog Centra za kulturu, „koji je primjer većim seredinama kako rade oni u manjim, gdje živi i po sedam ili osam puta više stanovnika“.

– Nema značajnijeg imena iz svijeta kulture na lijevoj i desnoj obali Drine, koje nije nastupalo kod nas, što motiviše naše ljude, posebno djecu i mlade za interesovanjem za kulturu – kaže Predrag Peđa Vujević, direktor te ustanove od njenog osnivanja.

-Kad smo već dobili lijep, moderan i funkcionalam prostor, kao i veliku pomoć i podršku lokalne vlasti, red je da opravdamo povjerenje, pa smo srećni kad kažu da je naša ustanova, u istinskom smislu „Ugljevički hram kulture“. Svako od nas doprinosi očuvanju naše kulturne baštine. Imamo i stalnu postavku, koja svjedoči i dugoj istoriji našeg grada i kraja. Moramo i da opravdamo povjerenje što nosimo ime Filipa Višnjića, našeg slavnog narodnog pjesnika i guslara, davno nazvanog „srpski Homer“, koji je rođen u obližnjoj Gornjoj Trnovi.

Lokalna vlast je spremila sve da uradi Spomen kuću Filipu Višnjiću u njegovom rodnom selu, poput one u Tršiću, kod Loznice, posvećenje njegovom saradniku i prijatelju Vuku Stefanoviću Karadžiću, ocu naše pismenosti i kulture. Očekuje se da zdanje bude urađeno i opremljeno već u ovoj godini.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je i potpredsjednik Uporavnog odbora Eparhije zvorničko tuzlanske, kaže da da krajn ima odličan Dom zdravlja, vrijedne sve ustanove od vrtića i škola do biblioteke, JP „Komrad“ i agilne i savremene administracije koja nema skoro koje priznanje nije dobila za efikasan, odgovoran, savestan i demokratski rad, od predstavnika domaćih i inostranih organizacija. Ugljevik je posebno cijenjen što se za najveći dio ulaganja pitaju mještani i sugrađani, oni koji, kako kaže Perić, „koji najbolje znaju šta je najvažnije za njihov grad i kraj“

– Do kraja ove godine ćemo za kapitalna izdvajanja da damo 5,1 milion konvertibilnih maraka – kaže načelnik Perić .

-Samo za puteve ćemo da damo oko dva miliona KM, gradimo dječja igrališta, dečji park u gradu, rekonstruisali smo već parkinge i ulice, jer uvijek moraju da blistaju, izgradićemo nova školska zdanja, a postojeća preurediti … Naravno, budžet će da ima, kao i obično, socijalni i razvojni karakter. Borimo se da sačuvamo stanovništvo kod kuće i u tome, bar zasad, uspjevamo. Porodicama koje imamu troje ili više djece daćemo besplatna boravak u vrtiću. Za svako prvovorođeno dijete dajemo 400 KM, kao i besplatne posjete patronažne sestre. Mladim bračnim parovima ćemo stimulisati kamatu za kupovinu prvog kućnog doma.

Orden načelniku Periću Srpske Kraljevska akademije naučnika i umetnika biće uručen u sredu u Ugljeviku.

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *