Srbija – Poslanici sutra o ukidanju vanrednog stanja /VIDEO/

U Kazneno-popravnom zavodu “Zabela” u Požarevcu koronavirus potvrđen je kod 84 osuđenika, a testiran je 351. Osuđenici su izolovani i u najvećem broju nemaju nikakve simptome, navode u Upravi.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković sazvala je drugu sjednicu parlamenta za vrijeme vanrednog zasjedanja za sutra, a poslanici će razmatrati Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja,

Poslije 46 dana gradski prevoz u Beogradu ponovo počinje da funkcioniše u petak, 8. maja. Prva faza omogućava korišćenje javnog prevoza samo zaposlenim osobama koje pravilno nose ličnu zaštitnu opremu – maske i rukavice. Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da preduzete mjere otklanjaju rizik od prenošenja virusa u autobusu.

Ulazak putnika u vozilo biće moguć samo na prednjim vratima, dok će izlazak putnika biti na vratima obilježenim za izlaz. Do petka će svi autobusi biti obilježeni, biće dovoljan i broj izvršilaca u cilju sprečavanja širenja virusa. Svako drugo sjedište je zabranjeno za korišćenje, napravljen je model kao i u drugim evropskim gradovima – dozvoljeno sjedenje do prozora, zabranjeno sjedenje do prolaza, u tim međuredovinma ostavljen je prostor za stajanje putnika.

Potpuno otvaranje granica Srbije u uslovima virusa korona ne zavisi samo od zvaničnog Beograda, već i od drugih, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. U Srbiji granice su otvorene samo za međunarodni teretni saobraćaj radi snabdijevanja u raznim oblastima, dok prekogranični putnički saobraćaj ne funkcioniše.

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore u posljednja 24 časa na virus korona testirano je 255 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan. Kazne za nepridržavanje mjera fizičke distance između dva lica i nenošenje maski u Crnoj Gori biće od 100 do 20.000 evra, predviđeno je predloženim izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *