“Sputnjik V” će početkom iduće sedmice biti spreman za upotrebu /VIDEO/

Ruske vakcine “Sputnik Ve” protiv koronavirusa, koje su u ponedjeljak stigle u Sarajevo, ocarinjene su i odvezene s Međunarodnog aerodroma, a namijenjene su za vakcinisanje 1.000 zdravstvenih radnika u RS. Čeka se odobrenje Agencije za lijekove BiH, a vakcina bi trebala biti raspoređena u zdravstvene ustanove početkom naredne sedmice. Iako vakcinacija nije ni počeal, epidemiološka situaciaj u BiH je stabilna. Prema posljednim podacima prijavljeno je najmanje 292 novozaraženih koronavirusom i 13 smrtnih slučajeva. Od tog broja u RS je 89 registrovanih slučajeva zaraze i šest preminulih.

Nakon pet dana čekanja na aerodromu, u  Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine stigle su prve doze ruske vakcine “Sputnjik V”. Krajina grupa iz Banjaluke je ovlašteni zastupnik za uvoz, skladištenje i distribuciju ove vakcine i danas je završila carinjenje i uvoz 2.000 doza vakcine namijenjene za vakcinaciju 1.000 ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će ruske vakcine biti u skladištu preduzeća Krajina grupa dok ne stigne odobrenje Agencije za lijekove. pored činjenice da su Republika Srpska i Federacja BiH putem zajedničkog programa ‘Kovaks’ platili vakcine,  ovaj program ne funkcionišene, kazao je predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, te podvukao da je RS ove vakcine nabavila posredstvom svojih kontakata.

Dodik je kazao da u toku ovog mjeseca RS od ruskog proizvođača dobije još 100.000 vakcina Da li će to biti u ovakvim dramatičnim okolnostima distribucije vakcina koje važe u cijelom svijetu vidjećemo, ali mi smo u prioritetu i mi ćemo dobiti, izjavio je Dodik.

Srbija je i dalje lider u vakcinaciji, do sada je vakcinisano više od pola miliona građana, a u naredne dvije nedjelje očekuje se da stigne i vakcina četvrtog proizvođača.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je komentarisao vakcinisanje hrvatskih građana u Srbiji. Naime, u privatnim klinikama u Beogradu može se vakcinisati za iznos u rasponu od 8 do 17 evra. Novinari su pitali može li se otići tamo ili ipak treba čekati vakcinu u Hrvatskoj.

Vlada Slovenije izmijenila je pravila za ulazak u zemlju i ukinula neke izuzetke koji nisu zahtijevali karantin, niti negativan test na virus korona. Nova pravila stupiće na snagu danas, a ostaće na snazi do 12. februara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *