Smotra tradicije, običaja i zanata; Vidovdanski sajam u Ugljeviku okupio 30 izlagača /VIDEO/

S ciljem očuvanja tradicije i običaja podmajevičkih krajeva u Ugljeviku održan peti vidovdanaski Sajam narodnih rukotvorina. Okupio je 30 izlagača, a otvaranju manifestacije prethodio je bogat kulturno-umjetnički program.

Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku okupio je ove godine 30 izlagača, a na platou ispred Centra za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku posjetioci su imali priliku da vide ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda i kolače i druge delicije koje su pripremale vrijedne žene ovog kraja. Nije nedostajalo ni kreativnih ideja pri izradi različitih predmeta koji su se pojavili na ovom sajmu, a  dio su narodne tradicije.

Bila je ovo smotra narodne tradicije, običaja pa i zanata. Oni koji su posjetili vidovdanski sajam mogli su na jednom mjestu sagledati prirodno bogatstvo majevičkih krajeva i okolnih mjesta.2018. godine u Priboju kod Lopara osnovano je Udruženje žena “Vrijedne ruke Majevice”. Da se u ovom udruženju vrijedno i posvećeno radi, pokazale su i na ovom sajmu članice ovog udruženja.

Hladno cijeđena ulja i matični sokovi iz Srednjih Zagona kod Bijeljine, po drugi put su na ovoj sajamskoj manifestaciji zaokupili pažnju. “Zdravlje i ljepota iz prve ruke” slogan je koji dovoljno govori sam za sebe. Proizvodi su nastajali na plantažama lješnika, aronije, jagode, a kompletnu priču uvezala je proizvodnja hladno cijeđenih sokova i ulja na gazdinstvu Miladina Savića.

Imali su se čime pohvaliti na sajmu u Ugljeviku i Tešići iz Donje Trnove. Bave se pčelarstvom, a prije nekoliko godina na njihovom je gazdinstvu otvorena i prva api-komora. Pčelarstvu se posvetila kompletna porodica, unosom meda u košnice ove godine ne mogu se kažu pohvaliti, ali ponudili su pčelinje proizvode za kojima je potražnja na tržištu sve veća.

Svaka sajamska manifestacija dobro je došla kažu izlagači, kako bi se nakon godinu ipo dana pauze predstavilo sve ono čime raspolaže ovaj kraj.

Ovu manifestaciju, otvorio je načelnik Ugljevika poručivši da će ovakvi događaji i ubuduće imati podršku lokalne uprave.

Treba čuvati svoju tradiciju, rukotvorine i sve ono što je srpska istorija, rečeno je u Ugljeviku.

Kolo srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina” u Ugljeviku datira još od 2008. godine, a sa radom je aktivno počelo godinu kasnije. Danas okuplja oko 50 članica.

Bogata je tradicija podmajevičkih sela, pa se na ovom sajmu iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača koji su najbolji čuvari tradicije i običaja ovog kraja.

Priprema se Ugljevik i za avgustovski Sajam šljive, voćnih rakija i meda. Ova manifesatacija tradicionalni je događaj u ovom kraju koji okuplja izlagače iz svih krajeva Srpske, BiH, pa i okruženja. Ovaj koji se održao 28. juna Vidovdanski sajam propratio je bogat program Kulturno-umjetničkog društva “Rudar” iz Ugljevika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *