Šmit: Komšića su više birali Bošnjaci nego Hrvati

Njemački diplomata Kristijan Šmit istakao je da je Željko Komšić je hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati.

“Koliko je sistem komplikovan pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata /Dragan/ Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Šmit na skupu pod nazivom “Evroatlantske perspektive BiH” koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Nojštad an der Ajh.

Šmit je ocijenio da se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istakao, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “komplikovanim državnim strukturama”, prenijela je Hina.

Šmit je ukazao na potrebu izmjene Izbornog zakona, naglasivši da se Hrvatima mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenim, a ne da sve skupa završi nekim oblikom bojkota izbora u oktobru sljedeće godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizovati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet BiH bi bio snažno doveden u pitanje”, naglasio je Šmit.

On je rekao da je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva BiH.

“Nažalost, moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 odsto u broju stanovnika u BiH već odavno ne odgovara stvarnosti”, rekao je Šmit.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *