Služen parastos za gardiste poginule u muslimanskoj ofanzivi

Udruženje veterana “Garda Panteri” i Boračka opštinska organizacija Lopare obilježili su danas tri decenije od pogibije komandanta Branka Pantelića Pantera, kapetana Stevana Lazića i 14 boraca njihove brigade u septembarskoj ofanzivi muslimanskih snaga na Priboj i srpska sela 1992. godine.

Na Panjiku, iznad Priboja, u opštini Lopare, služen je parastos i položeno cvijeće i vijenci, a potom je otkrivena spomen-ploča i proglašeno otvaranje spomen-parka Branko Pantelić Panter.

Prema riječima nekadašnjeg člana Garde, Ljubiše Lazića, posljednjeg komandanta Garde Panteri, 21. septembar 1992. godine je dan ponosa i tuge.

“Taj dan smo imali najveće gubitke tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Tužni smo jer smo izgubili puno ljudi, a ponosni jer smo uspjeli da sačuvamo Majevicu, čime smo sačuvali i Semberiju, a pitanje je šta bi bilo i sa Republikom Srpskom”, rekao je Lazić.

On je dodao da spomenik koji je ovdje bilježi imena samo onih koji su poginuli u ovoj jedinici.

“Ovaj dan se pamti kao presudan u tom momentu. Da nije naša vojska bila konsolidovana, da nismo izvojevali pobjedu pitanje je šta bi danas bilo”, rekao je Lazić novinarima.

Aleksandar Lazarević, učesnik septembarskih borbi na Majevici i komandir Specijalne jedinice “Tobutski sokolovi”, rekao je da je ta bitka bila presudna, da su snage konoslidovane.

“I, nakon što su 22 sela od maja te godine do septembra izgubljena, uspjeli smo da oslobodimo Majevicu i vratimo naša sela. Sačuvali smo ovaj prostor od neprijatelja”, rekao je Lazarević, podsjetivši da je njegova jedinica tada bila stigla sa Smoluće, ali da je hrabro izvojevala pobjedu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *