Slobodna zona Bijeljina – istorijska šansa za naš grad /VIDEO/

Otvaranje slobodne zone u Bijeljini donijelo bi ogromne benefite privrednicima, a izgradnja auto-puta koji će grad povezati sa Srbijom samo će potvrditi potencijal Semberije za ulaganja, istaknuto je na današnjoj panel diskusiju koju je organizovala Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”.

Učesnici panel-diskusije saglasili su se danas da grad Bijeljina sa 16.100 radnika u realnom sektoru zaslužuje otvaranje slobodne zone.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je novinarima da su bijeljinski privrednici u 2021. godini izvezli proizvode u vrijednosti 250 miliona KM i da mu je žao što ne postoji otvorena komunikacija između privrednika, Gradske uprave i republičkih nivoa vlasti.

“Nezamislivo je da smo 2019. i 2020. godine razgovarali u Bijeljini o izgradnji slobodne zone i da se od tada ništa nije pomjerilo sa mrtve tačke”, rekao je Košarac koji je prisustvovao panel-diskusiji “Prednosti uspostavljanja slobodne zone Bijeljine i razvoj infrastrukturnih projekata povezanih sa okruženjem”.

On je naveo da dvije godine nema nikakve inicijative gradonačelnika Ljubiše Petrovića o pitanju slobodne zone, istakavši da Bijeljina kao drugi grad u Republici Srpskoj po razvojnom potencijalu ne bi smjela da se samoizoluje.

Direktor Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Nedeljko Ćorić naglasio je da će se izgradnjom auto-puta otvoriti velike mogućnosti za razvoj lokalne zajednice.

“Definitivno ćemo imati završen auto-put od Rače do Bijeljine do 2025. godine, a 2027. imaćemo izgrađenu dionicu od Banjaluke do Beograda. To je nova šansa koju moramo da iskoristimo i pokrenemo Bijeljinu”, rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da mu je drago što je mogao da podijeli iskustva grada iz kojeg dolazi kada je riječ o prvoj slobodnoj zoni u Republici Srpskoj, te istakao da je ovo način da lokalne zajednice gledaju dugoročno i da zadrže ljude u svojim sredinama.

“U Trebinju je pokrenuta prva slobodna zona, radovi su u toku, a nakon što smo obezbijedili svu dokumentaciju obratili smo se Vladi i dobili grant od 800.000 KM za dalji razvoj. Prije nego što smo pokrenuli otvaranje slobodne zone obišli smo gradove u regiji i skupili pozitivna iskustva”, rekao je Ćurić.

Direktor Slobodne zone Zrenjanin Jovan Vukanović istakao je da godišnji promet zrenjaninske Slobodne zone iznosi milijardu evra, navodeći da su neki od benefita u slobodnoj zoni neplaćanje carine, PDV-a i drugih poreskih dažbina.

“Ako uvozite proizvodne mašine ili neku drugu robu, ne morate odmah da platite PDV, nego taj novac možete da usmjerite u druga ulaganja. Velika olakšica je i neplaćanje poreza na energente koje firme i njihova postrojenja koriste”, rekao je Vukanović.

Panelu “Prednosti uspostavljanja slobodne zone grada Bijeljine i razvoj inFrastrukturnih projekata povezanih sa okruženjem” prisustvovao je veliki broj privrednika iz Bijeljine, a gosti su bili predstavnici kineskih kompanija “Čajna rejlvej grup”, “Čajna enerdži grup” i “Čajna stjet konstrakšnjn”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *