Slijedi pojačan nadzor u ugostiteljstvu

Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da će u narednom periodu preduzeti niz mjera pojačanog nadzora poreskih obveznika za koje postoje indicije skrivanja prometa, kao i neprijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem naplate doprinosa.

Iz Uprave pojašnjavaju da je analizom stanja u oblasti ugostiteljstva utvrđen rizik od kršenja poreske discipline, te pozivaju sve građane da prijave svaku sumnju na neprijavljivanje radnika ili neizdavanje fiskalnih računa i tako doprinesu smanjenju sive ekonomije u Republici Srpskoj.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je utvrđen rizik od izbjegavanja prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza od poreskih obveznika registrovanih za djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića, odnosno u ugostiteljskom sektoru, a posebno kod onih su registrovani kao samostalni preduzetnici.

U saopštenju se navodi da je analizom utvrđeno da značajan dio poreskih obveznika iz ove djelatnosti zloupotrebljava poreske olakšice, registrujući se u Poreskoj upravi kao mali preduzetnici, a za šta je predviđen poseban oblik oporezivanja u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak Republike Srpske.

“Konkretno, analizom poreskih prijava, zatim evidentiranog prometa preko fiskalnih kasa, Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, potom podataka iz poreskih kontrola, te drugim izvorima podataka kojim raspolaže Poreska uprava Republike Srpske, utvrđeno je da troškovi pomenutih poreskih obveznika premašuju prijavljene prihode, a što ukazuje na ozbiljan rizik od neevidentiranja, odnosno skrivanja značajnog dijela oporezivih prihoda”, navodi se u saopštenju Poreske uprave Srpske.

Utvrđeno da evidentirani prihodi kod pojedinih poreskih obveznika, koji su registrovani kao mali, ne mogu izmiriti osnovne rashode kao što su troškovi nabavke robe, bruto plata radnika, kao i zakupa i za plaćanje režija.

“Takođe, utvrđeno je da dio analiziranih poreskih obveznika nije prijavio u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa onaj broj radnika koji je potreban da bi isti nesmetano obavljali djelatnost, u smislu poštovanja Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na broj radnih časova, rad u smjenama i slično”, navode iz Poreske uprave.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *