Skupština o urbanističkim planovima i pomoći privredi

– Bijeljinska gradska skupština usvojila je na 38. sjednici Urbanistički plan Grada i naselja Janja, čime su stečeni uslovi za usvajanje nižih urbanističkih dokumenata, odnosno regulacionih planova, kojima će biti omogućena dalja izgradnja u Gradu Bijeljina – istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, u pauzi skupštinskog zasjedanja.

On je naveo da je većina odluka uvršćena na dnevni red Skupštine kao vid pomoći privredi zbog novonastale epidemiološke situacije.

– Prije svega, usvojena je odluka o pomoći AD „Vodovod i kanalizacija” Bijeljina, u iznosu od 430.000 KM. Na ovaj način će biti otplaćen dio obaveza gradskog vodovodnog preduzeća po osnovu kredita prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj, čime će biti stvoreni uslovi da se ubrzo snizi cijena vode. U pregovorima smo sa Vladom Republike Srpske kako da preostali kredit „Vodovoda” otplatimo, a da cijena vode u Bijeljini, od 1. septembra, bude smanjena za 20 ili 30 odsto. Tražimo model kojim bi cijena vode, zajedno sa kanalizacijom, iznosila oko jednu konvertibilnu marku po metru kubnom, ali da ne opteretimo dodatno „Vodovod”, kako bi uredno mogli nastaviti da otplaćuju svoje obaveze – pojasnio je Gradonačelnik.

Bijeljina je iz Fonda solidarnosti dobila oko 2.100.000 KM za pomoć preduzećima čije poslovanje je bilo ugroženo za vrijeme pandemije, odnosno vanrednog stanja. Ta sredstva će biti iskorišćena za pomoć „Vodovodu” u otplati kredita, ali i za izmirenje dugova po osnovu komunalnih naknada ostalih preduzeća.

– Jedan dio ovih sredstva je već uplaćen Bolnici „Sveti Vračevi” prilikom proširenja kapaciteta kovid-bolnice, a u slučaju potrebe, za ovu namjenu biće izdvojeno još novca. U sklopu mjera pomoći privredi zbog korona virusa danas je usvojena i odluka o komunalnim taksama kojom su gradski preduzetnici, koji za poslovanje koriste javne površine (postavljanje ljetnih bašti, izlaganje robe, kiosci, tezge itd), oslobođeni plaćanja takse u potpunosti, za period od marta do juna – naglasio je Mićić.

Što se tiče kadrovskih promjena u Gradskoj upravi Gradonačelnik je istakao da je oko tog pitanja postignut dogovor unutar skupštinske većine.

– Na današnjoj sjednici imenovaćemo nove načelnike i direktore pojedinih javih preduzeća i ustanova, a očekujem da ta tačka dnevnog reda protekne bez problema, u skladu sa ranije postignutim sporazumom između SDS Semberija i SNSD-a – izrazio je Mićić svoja očekivanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *