Skuplja tegla, skuplji i džem

Poskupljenje repromaterijala nije zaobišlo ni prehrambeno-prerađivačku industriju u Srpskoj pa su tako tegle, flašice, poklopce i ostalo plaćali i po duplo višim cijenama nego lani, a dodatnu glavobolju su im tokom ove sezone zadale i vremenske neprilike koje su umanjile rod voća i povrća.

Direktor prehrambene industrije “Sava Semberija” u Bijeljini Stevo Filipović kaže za “Glas” da je ova godina za prerađivačku industriju bila teška u svakom smislu.

– Ovogodišnja sezona bila je teška sama po sebi zbog vremenskih neprilika, a druga stvar je abnormalni skok svih cijena repromaterijala koji utiču na proizvodnju gotovog proizvoda. Neke cijene su duplo više nego one lani – kazao je Filipović.

Dodao je da su pored svih otežavajućih okolnosti glavni dio sezone ipak uspjeli privesti kraju.

– Cijene naših proizvoda ne možemo preko noći da mijenjamo, ali mislim da će poskupljenje repromaterijala i svega ostalog sigurno uticati na korigovanje i povećanje cijena naših proizvoda – rekao je Filipović.

Objasnio je da trenutno u proizvodnji rade slatki program, što će trajati do kraja decembra nakon čega slijedi kapitalni remont fabrike i priprema za sljedeću sezonu.

– Koncentrišemo plodove šljiva, šipurak, aroniju od čega pravimo džemove, prekmeze, kompote i sad smo na završetku udarnog dijela sezone – rekao je Filipović.

Rukovodilac za domaće tržište u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine Nebojša Jeftić kazao je za “Glas Srpske” da iako nimalo laka, ova godina za prerađivače za nijansu je bolja od prethodne.

– Međutim, sačekao nas je haos sa poskupljenjem energenata i svih cijena pa je u tom dijelu došlo do poremećaja koji još traju i ne znamo kada će doći kraj svemu tome. Sve sirovine su poskupjele, a pogotovo one za koje smo mi vezani. Mi smo veliki potrošači šećera, a on je berzanska roba – rekao je Jeftić.

Kako je dodao, u posljednja tri do četiri mjeseca došlo je do enormnih povećanja cijena, od energenata do ambalaža, etiketa, voćnih kaša i ostalog.

– Iako smo imali ugovorenu proizvodnju sa našim kooperantima, suša je uzela svoj danak pa smo tako dolazili u situaciju da kupusa, koji je naš strateški proizvod, jednostavno nismo imali na tržištu. U jednom kritičnom momentu naše robe nije uopšte bilo na rafama – ispričao je Jeftić dodavši da se sada polako vraćaju u normalu.

Uvoz

Stevo Filipović kaže da su sve sirovine koje su proizvedene u bilo kojem dijelu Srpske, ukoliko su ispunjavale minimalne uslove da uđu u proces prerade, rado otkupljivali dodavši da su samo neke sirovine uvozili iz inostranstva.

– Uglavnom je riječ o crvenoj paprici. Nju smo uvozili isključivo iz Srbije, a ne kao prethodnih godina iz Makedonije i Bugarske – rekao je Filipović.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.