Skandal u Evropskom parlamentu: Poslanicima ukrali računare i tablete

Najmanje 50 računara, tableta i drugih uređaja ukradeno je poslanicima u Evropskom parlamentu dok ta institucija nije radila zbog epidemije virusa korona.

Većina pljački dogodila se u periodu kada je zgrada Evropskog parlamenta bila prazna, što su iskoristili lopovi da provale bezbjednosne ormariće u kancelarijama poslanika i odnesu dragocjenosti, piše briselski portal Politiko, a prenosi Tanjug.

Njemački poslanik Niko Zemsrot, kome su ukradena dva laptopa, rekao je da je razočaran nedostatkom odgovornosti bezbjednosne službe Evropskog parlamenta.

„Ovo je ogroman skandal, ne znam zašto svi ćute. Prilično smo sigurni da su provalnici pretresli sve naše stvari, jer je izgledalo prilično neuredno“, rekao je Zemsrot i dodao da je primio izvještaj da je „između 40 i 100 poslanika pokradeno“, rekao je on briselskom portalu.

On je ostale poslanike upozorio na lopove u grupnom mejlu koji je poslao u ponedjeljak, a na Jutjub kanalu je objavio video u kome se vidi kako su lopovi provalili fioku, prije nego što su uz pomoć ključa otvorili bezbjednosni ormarić sa kompjuterima.

Dodao je i da obezbjeđenje Evropskog parlamenta nije upozorilo poslanike o krađama.

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli još u martu je predstavio stroge mjere kojima se brani pristup spoljnim posjetiocima i ohrabrio poslanike i osoblje da radi iz svojih matičnih zemalja radi sprečavanja širenja virusa korona.

Sve do maja, parlament je ostao pretežno prazan.

Iz službe za odnose sa javnošću Evropskog parlamenta rekli su da je ta institucija obavještena o krađama u aprilu i da je tada povećan broj bezbjednosnih agenata koji kontrolišu kancelarije, dok su drugi agenti kontrolisali pristup zgradi.

Kako su naveli, obezbjeđenje Evropskog parlamenta pokrenulo je istragu zajedno sa zvaničnicima Belgije, kao i da za sada nije poznat konačan broj žrtava krađe, ali da se kreće oko 50.

Italijanski evroposlanik iz redova Lige Masimo Kazanova napisao je na svom Fejsbuku da je podneo žalbu Parlamentu, nakon što su „fini nepoznati ljudi“ provalili u njegovu kancelariju i polomili bravu na njegovom ormariću „tražeći ko zna šta“.

On je rekao da mu ništa nije ukradeno, ali da će provjeriti da li su mu odneti neki dokumenti, prenosi Sputnjik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *