Sjetva kukuruza uz redukovanu primjenu mineralnog đubriva /VIDEO/

Protekli period bez padavina iskoristili su semberski ratari za sjetvu najzastupljenije ratarice na ovom području. Uz raspoloživu mehanizaciju i priključne mašine dinamika radova je dobra, pa su i poslovi na sjetvi kukuruza privedeni kraju na mnogim gazdinstvima. Uporedo sa zaoravanjem hibrida kukuruza prati se i stanje pšeničnih polja.

Cijene sjemena i hemije nisu pretrpjele značajniji rast u odnosu na prošlu godinu, međutim, enormno visoke cijene đubriva redukovale su ove godine njihovu primjenu i u sjetvi kukuruza na njivama.

Jasno je da na kvalitetnu sjetvu pa tako i proizvodni rezultat u najvećoj mjeri utiče primjenjena agrotehnika. Vođeni iskustvom iz prošle sušne godine evidentno je da se ratari opredjeljuju da ove godine uglavnom zasiju hibride ranijih grupa zrenja.

Nastupila su i nešto hladnija aprilska jutra, ali poljoprivrednici se nadaju da će zasijani kukuruz ubrzo ući u fazu klijanja i nicanja kako bi usjev na njivama imao ujednačen sklop, što ih ne bi vodilo ka eventualnom presijavanju parcela i dodatnom izlaganju troškovima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *