Sjajna scena u Gornjoj Trnovi, legenda jugoslovenskih puteva našao mir pored prastare magaze

Rodno mjesto Filipa Višnjića, Gornja Trnova, smještena na predivnim majevičkim brežuljcima, idealno je mjesto za razvoj turizma.

Opština Ugljevik planira da izgradi etno selo kod Doma kulture i spomen obilježja slijepom guslaru, gdje bi posjetioci uživali u zdravoj hrani i čistom, planinskom vazduhu na “majevičkom Zlatiboru”.

Posjetioci, uglavnom za obilježavanje Višnjićevih dana, oduševljeni su lijepo uređenim novim, savremenim kućama, ali i malim, od kamena sazidanim kućercima, okrečenim u bijelo, koji bude nostalgiju na neka prohujala vremena, kada su u njima srećno živjele višečlane porodice…

Jedna takva slika je i u dvorištu Milivoja Jakovljevića (61) gdje se prepliću staro i novo – prastara drvena magaza, fićo i satelitska antena na krovu!

– Magazu smo prenijeli 1975. godine sa starog ognjišta kada smo se doselili u Trnovu, a koliko znam, i na starom mjestu je služila dvije, tri generacije, kaže Milivoje.

Dosta mlađi, ali sa zavidnih 45 godina starosti, ispred magaze parkiran, gotovo zaboravljeni auto “zastava 750” popularni fićo.

Milivoje ponosno tvrdi, da fićo “kreše” od prve, i da ga, za sve ove godine nikada nije izdao na drumu.

– Niko ne zna koliko je za proteklih 45 godina prešao kilometara, tutnjeći jugoslovenskim drumovima, a uz malo pažnje i održavanja, fićo će kod nas dočekati duboku starost. Vjerujem, da će pored ostalih turističkih sadržaja, mnogi posjetioci, posebno oni mlađi koji se i ne sjećaju fiće, poželjeti da provozaju ovu “ljutu mašinu” kaže Milivoje…

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *