Situacija s migrantima izmakla kontroli /VIDEO/

Sve su veće tenzije na granici Turske i Grčke pošto je vlada u Ankari odlučila da pusti migrante preko svoje granice. Skoro 10.000 ljudi je u posljednja 24 sata pokušalo da pređe granicu.

I pored rezervisanog stava Evropske unije i NATO-a, turska vojska je nastavila akcije u sirijskoj pokrajini Idlib.

Turska tvrdi da je zemlju već napustilo više od 76.000 nelegalnih migranata. Zasjedao je i grčki Nacionalni savjet za bezbjednost. Danas će vanredno zasjedati Evropska komisija.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas istakao je da je trenutna situacija ozbiljna i predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost Grčke.

Tenzije su posebno velike na ostrvu Lezbos gdje je lokalno stanovništvo spriječilo da se migranti sa čamca iskrcaju u jednu malu luku.

Tom prilikom jedan strani novinar je prebijen, a građani ostrva su vikali “Odlazite” i “Vratite se nazad “.

Više od 500 migranata ipak se iskrcalo na tri ostrva – Lezbos, Hios i Samos, blizu turske obale, i to za samo nekoliko sati, uprkos pojačanim graničnim patrolama, podaci su grčke policije.

Hiljade migranata krenulo je prema turskoj granici s Grčkom ranije tokom sedmice, nakon što su se pojavila početni izvještaji da ih Turska više neće spriječiti u pokušaju prelaska u Evropu.

U subotu je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio da su granice njegove zemlje s Evropom otvorene za migrante. Izjava je uslijedila nakon što je u sirijskoj provinciji Idlib ubijeno najmanje 33 turska vojnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *