Sindikat: U bijeljinskoj regiji najmanje otpuštenih radnika /VIDEO/

Vrijeme pandemije virusa korona koje je u najvećoj mjeri pogodilo privredu, dinijelo je posljednjih mjeseci više posla i sindikalnim organizacijama širom Srpske. I u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina kažu da na njihova vrata, sve češće kucaju radnici koji su ostali bez posla, tražeći svoja prava. Ipak, dodaju da je u prvom naletu pandemije u ovoj regiji zabilježen najmanji broj otpuštanja radnika u odnosu na druge sredine.

Vrijeme pandemije virusa korona koje je u najvećoj mjeri pogodilo privredu, dinijelo je posljednjih mjeseci više posla i sindikalnim organizacijama širom Srpske. I u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina kažu da na njihova vrata, sve češće kucaju radnici koji su ostali bez posla, tražeći svoja prava, a najviše takvih bilo je tokom aprila mjeseca.

Pandemija je u prvi mah u najvećoj mjeri udarila na sektor trgovine, ugostiteljstva i turizma. Sindikalnim angažmanom riješeni su problemi radnika koji posluju u oblasti trgovine, a gdje su uočne greške kod primjene Zakona o radu.

Do izražaja su došli i problemi u sektorima prevoza i transporta. Usljed zatvorenosti i otežanog prelaska granica, smanjio se i obim poslova, što je direktno dovelo u pitanje očuvanje radinh mjesta.

Nedić ističe da je radna grupa izradila prijedlog Zakona o zaštiti uznemiravanja na radu koji je objedinio svu problematiku na koju su ukazivali radnici vođeni sopstvenim iskustvima. Dokument je u postupku dorade nakon čega će biti proslijeđen na usvajanje.

Sindikalci su stava da u predstojećem periodu treba ići ka donošenju strateškog dokumenta o zaštiti zdravlja na radu i pokrenuti pregovore o povećanju najniže plate u Srpskoj za 2021. godinu.

Mjere za suzbijanje negativnih posljedica na ekonomiju usljed pandemije, a koje su usvojile entitetske vlade u BiH, neće biti dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i garantuju uslovi dostojni radnika, navedeno je u posljednjem izvještaju Evropske socijalne političke mreže sačinjenom za Evropsku komisiju. Ipak dodaje se da je broj izgubljenih radnih mjesta u RS manji nego u FBiH. Republika Srpska je u proteklom periodu izgubila 11.600, a dobila 10.700 radnih mjesta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *