Sindikat traži smjene /VIDEO/

Predstavnici strukovnog sindikata danas su uputili pitanje premijeru RS Radovanu Viškoviću i srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, ko će odgovarati za povećan broj zaraženih zdravstvenih radnika na UKC Banjaluka, te zatražili da sijene odgovorne. Podsjećaju da je do sada zaraženo 50 radnika ove zdravstvene ustanove. Reagujući na kako kažu izrečene neistine na konferenciji za medije koju je rukovodstvo ove ustanove održalo u nedjelju, danas su ukazali na mnoga nerazjašnjena pitanja o protokolima i stanju na UKC-u, posebno u centralnom bloku ove ustanove.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Miodrag Femić kazao je da je danima prije nego što je izašao u javnost s informacijama, razmišljao da li da uopšte pokrene ovo pitanje, jer je kako kaže znao šta ga čeka nakon toga. Uslijedila je kaže burna i veoma ružna reakcija od strane predstavnika kliničkog centra, ali kako kaže to je bila njegova moralna dužnost. Ovdje ne vlada zakon struke, nego zakon jačega, poručuje Femić i najavljuje i pravnu borbu.

Član Glavnog odbora Strukovnog sindikata Goran Bjeković kazao je kako su juče na UKC formirali komisiju- kako treba da se ponašaju radnici u centralnom bloku i pišu trebovanja zaštitne opreme i slično i to naglašava na 50-ti dan epidemije. Pita šta je radila dosadašnja komisija koju vodi zamjenik direktora i koja je čak trebalo da obilazi bolnice u unutrašnjosti?

Bjeković je odmah na početku rekao da ovo nije napad na ljekare i sestre sa UKC-a kako spinuje rukovodstvo te ustanove – ovo je upravo borba za zdravlje medicinara i pacijenata te ustanove. Upozorio je na tehnički neadekvatne mjere u toj ustanovi, kao i da nema postavljenih i uhodanih protokola u centralnom bloku UKC-a.

Femić tvrdi da se sve lako može provjeriti putem videonadzora.

Đajić je u nedjelju rekao da lažu oni što kažu da na UKC nema stetoskopa ni stalaka- jel on hoće da kaže da  predsjednik Srbije Aleksandar Vučić laže, jer upravo je on izjavio da šalje stetoskope i stalke RS, upitao je Bjeković i podsjetio Đajića šta je još predsjednik Srbije uradio.

Sindikat je još jednom podsjetio da su od osoblja koje nije u kovid bolnici, nego na ostalim odjeljenjima UKC-a dobijali poruke da nemaju adekvatnu zaštitu, već da sami kupuje maske, te da i masku koju dobiju, a to je jedan komad, traži se od njih da je koriste sedam dana. Pitaju šta je sa milionima maski i rukavica koje  su pominjane na konferenciji u nedjelju?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *