Siguran prevoz do Minska odagnao dio muke

Po novi bubreg, ali i po bezbrižniji i ljepši život u predsjedničkom automobilu, kada se pojavi odgovarajući donor, putovaće u Bjelorusiju Milena Svjetlanović, Zvjezdan Miletić i Liridon Čekić, tinejdžeri iz Srpske koji zbog višegodišnje borbe sa teškim dijagnozama prečesto dane provode zatvoreni u kući ili bolnici umjesto u igri i razonodi poput svojih vršnjaka.

Sve troje čekaju transplantaciju bubrega u Minsku, a posljednji mjeseci bili su za njih teški i neizvjesni jer nisu imali rješenje za transport do Minska s obzirom na to da, kada se pojavi donor, imaju 24 sata da stignu do bolnice u tom gradu. Na radost porodica, ali i Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece”, koji snosi troškove transplantacije, prevoz je obezbijedio Kabinet predsjednika RS Milorada Dodika, o čemu je “Glas Srpske” juče pisao.

Majka sedamnaestogodišnje Milene, Zorica Svjetlanović iz Kneževa kaže da im podrška predsjednika Dodika i Fonda solidarnosti mnogo znači.

– Milena se od rođenja bori sa rijetkim oboljenjem, nail patela sindromom, zbog čega ima disfunkciju bubrega i još nekoliko pridruženih bolesti. Zbog dijalize ne ide redovno u školu, pohađa onlajn nastavu, a na listi čekanja za transplantaciju je od avgusta prošle godine – ispričala je Zorica koja se “Glasu” juče javila iz litvanskog Vilnjusa, tokom povratka kući, jer su prethodnih dana bili u Minsku na kontrolama.  

Ona je dodala da bi im mnogo značila i finansijska pomoć dobrih ljudi.

 – Milena mora da koristi lijek “renvela” koji nije na listi pa ga plaćamo 186 KM. Osim toga, svako malo moramo na kontrolu u Banjaluku, a svaki dolazak košta nas 50 KM. Naša porodica je petočlana, samo muž radi. Ranije sam primala novčanu pomoć kao Milenin njegovatelj, ali više ne, a ta sredstva su nam mnogo značila – ispričala je Zorica.

Samo riječi hvale ima i Zvjezdanova majka Mirjana Maletić iz Gradiške koja kaže da im je vijest o obezbjeđenju prevoza do Minska donijela spokoj.

– Bili smo zbunjeni i uznemireni prije svega jer ne znamo kada će taj poziv stići, možda to bude i u pola noći, i šta u tom slučaju za prevoz. Sada imamo siguran oslonac, podršku koja nam znači sve – rekla je Maletićeva.

Ona je navela da su nedavno bili u Minsku, gdje su obavili kontrolne preglede, te da će šesnaestogodišnji Zvjezdan na listi čekanja za transplantaciju bubrega zvanično biti tek za oko dva mjeseca.

– U bolnici su nam rekli da se u prosjeku čeka oko osam mjeseci, a on može čekati, stabilnog je zdravstvenog stanja. Posljednje tri godine je na dijalizi, 12 sati dnevno, redovno se kontroliše i ima terapiju. Inače, Zvjezdanu je gotovo odmah po rođenju uspostavljena dijagnoza, a riječ je o urođenoj anomaliji oba bubrega. Doktori u Beogradu su nam rekli da bi u pubertetu moglo doći do zakazivanja bubrega, što se i desilo, te da će biti neminovna dijaliza i transplantacija – prisjetila se Maletićeva.

Dodaje da novi bubreg za Zvjezdana znači slobodu i normalan život.

– Znate kako je kada od 24 časa, 12 morate provesti u sobi, vezani za krevet i aparat. Iza nas su brojne neprospavane noći jer se desi da nestane struje, prekine se dijaliza, ne uspijemo upaliti agregat, jako je teško boriti se s tim. Zbog svega toga uskraćen je za mnoge aktivnosti zdravog djeteta. Ranije je trenirao fudbal i folklor, a sada to ne može. Prošle godine je izgubio oca, što ga je mnogo pogodilo, tako da je za nas transplantacija nada u novi, ljepši, bezbrižan život – kazala je Miletićeva.

I borba za zdravlje Liridona Čekića iz Banjaluke duga je i teška. Kao trogodišnjak je smješten u hraniteljsku porodicu, a ubrzo nakon toga dijagnostikovan mu je rijedak Alportov sindrom. Zbog bolesti mu je oštećen sluh, a već dvije godine je na dijalizi po 12 sati svaku noć.

– Naša borba za novi bubreg traje dugo. Bio je na listi za transplantaciju u Padovi, ali sve se zakomplikovalo jer je donor odustao u zadnji čas. Čak sam i ja želio da doniram bubreg, ali to nije moguće jer nismo ista krvna grupa, a preležao sam žuticu tokom rata. Raznorazne komplikacije su nas pratile, a jedina nada sada nam je ta Bjelorusija, gdje je na listi čekanja oko mjesec dana. Kada smo čuli da je prevoz do Minska obezbijeđen, pao mi je kamen sa srca, to je dio koji nam je falio da popunimo ovu slagalicu – rekao je za “Glas” Liridonov hranitelj Milenko Protić. 

Komplikacije

S obzirom na to da BiH nije članica Evrotransplanta, u Fondu solidarnosti “Duša djece” rekli su da je bilo izuzetno komplikovano pronaći prevoz do bolnice u Minsku u momentu kada bude potreban. Tokom potrage za transportom razmatrane su brojne varijante, od privatnih avio-kompanija do taksi službi, ali nijedna nije bila odgovarajuća.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *