Sezona krpelja – kako se zaštititi? /VIDEO/

Krpelji su obično aktivni od marta do novembra – uglavnom u šumama, livadama, parkovima i vrtovima. Više vole topla i vlažna mjesta, a često traže i grmlje i travu ili tačke blizu ivice staza i razno rastinje. S obzirom da sada više vremena provodimo na otvorenom i u prirodi, potreban je veći oprez.

Visoke temperature vazduha i toplije vrijeme, većina stanovništva teško preživljava. Međutim, tokom ovog perioda godine dodatne probleme stvaraju komarci i krpelji. S obzirom da se sada više vremena provodi na otvorenom prostoru i u prirodi, oprez je potrebniji nego ikada, jer krpelji vrebaju.

Javljaju se u većem broju u proljeće i rano ljeto svake godine. Svojim ubodom krpelji mogu na ljude prenijeti neke zaraze. Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi mikroorganizmima koji su štetni za ljude.

Krpelji imaju uglasvnom sezonski karakter.

Tokom glavne sezone krpelja u periodu od maja  do  jula  mislite na mogućnost takvog susreta pri svakom boravku u prirodi. Za vrijeme boravka u prirodi birajte šire puteve i izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, a radije nosite odjeću od glatkih materijala.

Opširnije u večerašnjem izadnju emisije TV Klinika od 20 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *