Šest krivičnih prijava zbog prometa svinja bez veterinarske dokumentacije

Veterinarska inspekcija Republike Srpske u proteklom periodu podnijela je šest krivičnih prijava protiv lica koja su prometovala svinje iz zaraženog i ugroženog područja, bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije.

Iz Inspektorata Srpske je saopšteno da svinje nisu posjedovale identifikacione ušne markice, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od veterinarske organizacije koja je sprovela program mjera, kao ni potvrdu o prometu.

“Svinje su prometovane sa područja Semberije na područje Istočnog Sarajeva, Milića, Foče i svih opština Hercegovine. Imajući u vidu epidemiološku situaciju vezanu za bolest afričke kuge svinja, koja je prouzrokovala eutanaziju i neškodljivo uništavanje nekoliko desetina hiljada svinja i ogromne ekonomske gubitke, neodgovornim ponašanjem pojedinaca povećan je rizik od daljeg širenja bolesti”, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata je navedeno da su prilikom nelegalnog transporta iz ugroženog i zaraženog područja, neodgovorni trgovci i farmeri doprinijeli širenju afričke kuge svinja i u druga područja Republike Srpske.

U saopštenju je istaknuto da je pravovremenim djelovanjem zaustavljeno dalje širenje bolesti i situacija je pod kontinuiranim nadzorom nadležnih službi, ali je potrebno i dalje apelovati na odgovornost pojedinaca.

“Afrička kuga se ne može izliječiti i bolest se može suzbiti samo eutanazijom životinja. Ovim putem skrećemo pažnju farmerima da ne prodaju i ne kupuju svinje bez neophodne veterinarske dokumentacije”, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata Srpske su skrenuli pažnju pojedincima koji pomišljaju da na ovaj način nabavljaju svinje, da treba da imaju u vidu da će u slučaju pojave bolesti sami snositi sve troškove laboratorijskih analiza, koji nisu mali, a koje je do sada u redovnom postupku plaćalo Ministarstvo.

“Takođe, u slučaju nastale štete zbog obolijevanja i eutanazije svinja, neće moći ostvariti ni pomoć od države. Nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete”, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata su naglasili da će Veterinarska inspekcija, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama prometa svinja u Republici Srpskoj.

Iz Inspektorata Srpske su pozvali proizvođače, kao i individualna domaćinstva da poštuju propisane mjere, odnosno da prilikom prometa svinja pribave odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju.

“Inspekcija će sankcionisati svaki pojedinačni slučaj u kojem se utvrdi da životinje ne posjeduju identifikacione ušne markice, niti prateću dokumentaciju propisanu za transport istih”, navedeno je u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *