Šeranić: Zaražena tri medicinska radnika, dvije osobe na respiratorima /VIDEO/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su u Srpskoj još 34 lica pozitivna na virus korona, čime je njihov ukupan broj dostigao 155.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom aktuelne situacije u vezi sa virusom korona naveo da je juče testirano 176 osoba.

“Pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja. Naš cilj je da što prije otkrijemo sve osobe koje su pozitivne”, rekao je Šeranić.

On je precizirao da su među novozaraženima 22 lica iz Banjaluke, četiri iz Teslića, po dva iz Laktaša i Prnjavora, te po jedno iz Prijedora, Bijeljine, Kotor Varoša i Modriče.

Šeranić je naveo da se u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci nalazi 27 osoba sa srednje teškom kliničkom slikom.

“Dvije osobe su na respiratoru, što znači da su vitalno ugrožene, a obje su od ranije imale hronična oboljenja. Na Pulmologiji je smješteno šest pacijenata. Među novozaraženim su i dva ljekara iz javnih zdravstvenih ustanova koja nisu bila na poslu, te jedan tehničar iz privatne zdravstvene ustanove. Ustanove u kojima su radili stavljaju pod nadzor njihove kontakte”, kaže Šeranić.

On je dodao da je i dalje trend da većina osoba koje imaju pozitivan nalaz dolazi iz lokalnih zajednica u kojima su i ranije evidentirana pozitivna lica.

“To i jeste razlog zbog kojeg smo se odlučili da osobe pozitivne na virus korona izdvojimo iz zajednice. Većina tih osoba su direktno bile u kontaktu sa pozitivnom osobom, javljaju se porodični klasteri i to ćemo pokušati da riješimo izdvajanjem pozitivnih lica u poseban smještaj”, pojasnio je Šeranić.

Sedam osoba su, kako je dodao, sekundarni kontakti iz trećeg banjalučkog klastera, a četiri su putovale ili su došle iz inostranstva.

Šeranić je rekao da su uzeti uzorci od svih osoba iz Srpske koje su u karantinu u Gradišci i da su svi nalazi negativni.

“U punu funkciju smo stavili i karantine na graničnim prelazima u Šamcu i Brodu. Imamo potpunu kontrolu na granici sa Hrvatskom, a očekujem da će danas ili sutra u funkciji biti i karantin na Rači”, rekao je Šeranić, navodeći da je broj ulazaka osoba iz inostranstva znatno smanjen nakon što su karantini stavljeni u funkciju.

Pozivajući se na informacije Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Šeranić je istakao da su skoro sve lokalne zajednice formirale karantine u koje će biti upućivana lica sa granice nakon što im budu urađena preliminarna testiranja.

Prema njegovim riječima, od juče je u funkciju za smještaj lica koja su pozitivna na virus korona stavljen i Đački dom u Bijeljini, a konstantno se povećava broj lica koja dolaze u Studentski dom u Banjaluci.

Šeranić je rekao da u smještaj ne idu lica pozitivna na virus koja su 13. dan u izolaciji, ali će u slučaju da ponovljeni nalaz bude pozitivan automatski biti tamo upućena.

“Napravili smo nekoliko izuzetaka za 11 lica koja nisu smještena u Studentski centar, ali je za njih obezbijeđen 24-časovni zdravstveni nadzor, a redovno ih obilaze i policijske patrole. Riječ je o porodičnim klasterima sa četvoro djece u kojima su i mala djeca, majci sa dvoje male djece i osobama koje njeguju stara i nepokretna lica”, pojasnio je Šeranić.

Komentarišući bjekstvo dva pacijenta pozitivna na virus korona iz UKC-a, Šeranić je naglasio da to pokazuje da se ne mogu uzdati u samosvijest pojedinaca.

“To neće biti tolerisano i ići ćemo sa rigoroznim mjerama”, poručio je Šeranić.

Govoreći o žalbi jednog lica na neuslovan smještaj u Studentskom centru, Šeranić je rekao da je taj objekat poslije iseljavanja studenata isključen sa sistema grijanja.

“Treba malo vremena da se potpuno zagrije i molim ljude koji su tamo za razumijevanje. Ista stvar je i sa toplom vodom, ali to će funkcionisati kao i kada su studenti bili tu, a tada nije bilo žalbi. Kada je riječ o slučajevima koji se javljaju medijima i vjerovatno žele da skrenu pažnju na sebe, molim medije da preuzmu odgovornost u izvještavanju i ne podržavaju takvo ponašanje, koje nećemo tolerisati”, istakao je Šeranić.

On je dodao da Srpska ima dovoljno testova, a da konstantno radi na nabavci novih.

Šeranić je rekao da je UNDP donirao 3.000 testova koji bi trebali stići u ponedjeljak, 30. marta, a da je putem te međunarodne organizacije nabavljeno 25.000 testova koji će biti sukcesivno isporučivani od petka, 3. aprila.

“To nisu jedini testovi koje ćemo imati i širi tim radi na nabavci. Očekujemo nove isporuke testova iako je situacija na tržištu alarmantna jer su kapaciteti proizvođača ograničeni”, naveo je Šeranić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *