Šeranić: Za 20 odsto veći iznos prava na dodatak za djecu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će ove godine za 20 odsto biti povećani iznosi prava na dodatak za djecu.

Šeranić je rekao Srni da će dodatak na prvorođeno, drugorođeno i četvrtorođeno dijete, umjesto dosadašnjih 97,20 KM iznositi 117 KM.

On je dodao da će dodatak na trećerođeno dijete biti povećan sa dosadašnjih 140,40 KM na 169 KM, dok će dodatak za osjetljive kategorije djece, poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć, iznositi 208 KM, umjesto dosadašnjih 172,80 KM.

“To je rezultat nedavne odluke Vlade Republike Srpske kojom je, u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na djecu i na naknadu roditelju – njegovatelju ili njegovatelju utvrđena u procentu od 100 odsto od najniže plate u Republici Srpskoj u prošloj i za ovu godinu iznosi 650 KM. Po istom osnovu, iznos prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju u ovoj godini biće povećan sa 540 KM na 650 KM”, istakao je Šeranić.

On je podsjetio da se ovo pravo isplaćuje posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu, a za navedena povećanja u budžetu Fonda planirano je dodatnih oko 10,4 miliona KM.

Od početka 2022. godine u primjeni izmjene Zakona o dječjoj zaštiti kojima su uvedena nova i unapređena ranija prava iz dječije zaštite prvi put je uvedeno pravo na dodatak na djecu za prvorođeno dijete, značajno su povećani iznosi ostalih dodataka na djecu, naknada za opremu za novorođenče je udvostručena, a naknada za roditelja-njegovatelja je uvećana četiri puta, odnosno do iznosa najniže plate u Republici Srpskoj koja je tada iznosila 540 KM.

Šeranić je naglasio da su sve ove mjere dio opredjeljenja Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da se pruži podrška djeci i porodicama, kao i da se poboljšava njihov materijalni položaj.

“Prava iz oblasti socijalne, porodične i dječije zaštite u Republici Srpskoj se konstantno unapređuju i proširuju”, zaključio je Šeranić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *