Šeranić: Vakcinacija protiv virusa korona biće zakonski uokvirena

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da nije zadovoljan stepenom vakcinacije u Srpskoj, koji je 50 odsto, te najavio da će vakcinacija protiv virusa korona biti i zakonski uokvirena kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Šeranić je dodao da će, vjerovatno, vakcinacija protiv virusa korona ići u pravcu sezonske vakcine.

“Još se, sa aspekta proizvodnje, gleda način kako pristupiti proizvodnji i vakcini koja će u jednoj dozi moći odgovoriti zbog viđene potentnosti u mutiranju virusa. Ne treba razmišljati o broju doza”, rekao je Šeranić za “Glas Srpske”.

On je ukazao da geopolitičke stvari, poput sukoba Rusije i Ukrajine, utiču na sve, pa će uticati i na tržište lijekova i nabavku vakcina, ali da Srpska u ovom trenutku ima određene količine “sinofarm” vakcine sa rokom trajanja do 2023, kao i doze ostalih vakcina koje može koristiti u narednom periodu.

Šeranić je rekao da je dobro što imamo podatak da oko 95 odsto stanovnika Srpske ima antitijela, ali da oni nisu razlog zbog kojih bi trebalo skinuti zaštitne maske ili prestati razmišljati o rizicima.

“Razmatra se opcija ukidanja maski u zatvorenim javnim prostorima, ali ćemo u martu razmotriti sve detaljnije jer je to posljednji mjesec perioda u sezoni prenosa akutnih respiratornih infekcija koji traje od oktobra. I zbog toga naše mjere važe do 31. marta”, napomenuo je Šeranić.

On je rekao da je generalno zadovoljan kako je zdravstveni sistem Srpske odgovorio na pandemiju, da se stalno ulaže, prije svega u prostorne kapacitete i opremu.

“U ovom momentu imamo aktivnih četiri, pet `gradilišta`, a u zadnje tri godine nabavili smo više od 45 sanitetskih vozila za naše ustanove, ali i dalje treba da radimo na unapređenju ekonomsko-socijalnog statusa radnika u zdravstvu. Bilo je izmjena i cijene rada te povećanja plata, ali to ne treba da bude kraj. Tako da se stvari pomjeraju”, rekao je Šeranić.

Komentarišući određene manipulacije u vezi sa nabavkom zaštitne i druge opreme, on je rekao da je to stvar koja je u nadležnosti istražnih organa i sudova.

“Ako bude utvrđena odgovornost, na bazi toga treba i donositi odluke”, kaže Šeranić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *