Šeranić: U posljednje tri godine znatan rast plata zaposlenih u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je za Srnu da su plate svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u protekle tri godine znatno povećane, što govori o stalnom unapređenju njihovog socio-ekonomskog položaja.

Prema podacima zdravstvenih ustanova, od septembra 2019. godine, sa posljednjim povećanjem cijene rada koje će se primjenjivati od maja ove godine, prosječna osnovna neto plata medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom uvećana je za 38,9 odsto, odnosno za oko 290 KM.

U istom periodu uvećana je i prosječna osnovna plata doktora medicine, za oko 36,4 odsto, odnosno za 480 KM.

Imajući u vidu da se povećanjem osnovice povećavaju i iznosi drugih naknada poput radnog staža, dežurstva, pripravnosti i slično, na koje zaposleni u zdravstvu ostvaruju pravo, iznos ukupnih primanja je veći.

Kada su u pitanju nemedicinski kadrovi, najznačajnije uvećanje plate u ovom periodu, od oko 39,7 odsto, imali su upravo zaposleni sa najnižim primanjima, čije plate su povećane za 175 KM.

Šeranić podsjeća da su primanja svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u ovom periodu povećavana u kontinuitetu, u nekoliko navrata, kroz dva povećanja cijene rada i nove modele plaćanja kroz zakonske izmjene.

“U protekle tri godine Vlada i Ministarstvo zdravlja preduzimali su stalne napore, iznalazili mogućnosti i konkretna rješenja kako bi se unaprijedio status svih zaposlenih u oblasti zdravstva, uvažavajući i značajan doprinos koji su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama dali u borbi protiv pandemije virusa korona“, naveo je Šeranić.

On je naveo da su institucije Republike Srpske uvažile velike napore radnika u zdravstvu u toku pandemije i tako što su, uz redovnu platu, zaposlenima isplaćene i jednokratne novčane naknade od po 1.000 KM.

Govoreći o položaju zaposlenih u zdravstvu u Srpskoj, Šeranić je naglasio da je početkom januara sa predstavnicima sindikata potpisao i Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

Time su, navodi Šeranić, znatno unaprijeđena prava radnika u zdravstvu.

On je napomenuo da je Posebni koletivni ugovor rezultat rada i saradnje svih članova radne grupe za njegovu izradu.

Šeranić je napomenuo da su brojne novine u Posebnom kolektivnom ugovoru, a između ostalog normiran je rad po pozivu, uvedene nove osnove za plaćeno odsustvo, uvedena znatno duža mogućnost trajanja neplaćenog odsustva, dok trudnice počev od šestog mjeseca trudnoće i majke sa djetetom do dvije godine, ne mogu biti raspoređene na noćni rad.

Šeranić smatra da je važno i dodatno unapređenje prava zaposlenih u pogledu primanja radnika, što uključuje određene izmjene u pogledu prava na naknadu troškova prevoza, kao i prava na otpremninu prilikom odlaska radnika u penziju.

On je podsjetio da su uvedena i prava na naknadu za povećane troškove boravka za vrijeme rada na terenu, naknadu za medicinsku pratnju prilikom medicinskog transporta pacijenta srazmjerno pređenoj udaljenosti, te naknadu za odvojeni život za vrijeme stručnog usavršavanja i osposobljavanja.

Resorni ministar napominje da Vlada od prošle godine sprovodi i Program izmirenja obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je u prošloj godini isplaćeno 434.130 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *