Šeranić: Srpska ima dobre prakse u ginekologiji i akušerstvu /VIDEO/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je međunarodni simpozijum Udruženja ginekologa i opstetričara Republike Srpske, koji se održava u Bijeljini, dobra prilika da se razmijene iskustva i prikažu određene dobre prakse iz regiona i Evrope, koje ima i Srpska.

Šeranić je naglasio da resorno ministarstvo ima veoma dobru saradnju sa Udruženjem koje je organizator skupa i da podržava sve što ono radi.

“Zajedno sa Udruženjem ginekologa ove godine uveli smo HPV vakcinu, tako da građani danas mogu da vakcinišu svoju djecu, i dječake i djevojčice. To je velika stvar koja će uz skrining grlića materice, nadamo se, dovesti u nekoj budućnosti do eliminacije karcinoma grlića materice”, rekao je Šeranić novinarima.

On je naglasio da je Ministarstvo kroz novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju uvelo mogućnost da uz mišljenje ginekologa, odnosno akušera, trudnice mogu da ostvare bolovanje u stoodstotnom iznosu, odnosno da im se ne umanjuje zarada u toku mjeseca u kojem su na bolovanju.

“Prenatalno testiranje, koje je uvedeno od ove godine, krenuće nadam se od 1. jula nakon što Klinički centar završi svu proceduru u smislu raspisivanja javnog poziva i identifikacije laboratorije koja će vršiti ovakvu vrstu testiranja”, rekao je Šeranić.

On je istakao da je urađeno mnogo toga u vezi sa ginekologijom i akušerstvom sa fokusom na trudnice i porodilje.

“Tu imamo neizmjernu podršku Udruženja ginekologa koje, na čelu sa doktorkom Vesnom Ećim Zlojutro, čini veliku stvar za Republiku Srpsku”, zaključio je Šeranić.

Vesna Ećim Zlojutro rekla je novinarima da je simpozijum o temi “Infekcije u trudnoći” okupio stručnjake iz regiona i šire.

“Infekcija kao problem u cijeloj medicini je nekada i zbog zloupotrebe antibiotika i sve veće rezistencije na njih. Ali i neprepoznata i nedovoljno liječena infekcija može da dovede do velikih problema, kako zbog same trudnice, tako i zbog njenog novorođemčeta”, rekla je Zlojutro i naglasila da su teme simpozijuma veoma široke i “top” teme u ginekologiji.

Ona je navela da je simpozijum okupio 370 učesnika zajedno sa Udruženjem pedijatara koji će prisustvovati drugog dana skupa.

“Prisutni su ljekari iz različitih oblasti kako bi se problemu infekcija pristupilo multidisciplinarno. Cilj je pronaći način da li i kada treba pristupiti liječenju infekcije, jer se u mnogo slučajeva nepotrebno uzimaju nalazi i daju lijekovi. Danas, osim iz Srpske, imamo kolege iz Austrije, Srbije, Hrvatske i BiH, rekla je Zlojutro.

Na simpozijumu sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Infekcije u trudnoći” učestvuju eminentni stručnjaci/ginekolozi sa klinika iz Beča, Banjaluke, Tuzle, Mostara, Beograda, Novog Sada i Niša.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *