Šeranić: Opada broj pozitivnih, ali situacija i dalje nepovoljna

Broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj opada, ali je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, rečeno je danas u Banjaluci poslije sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa direktorima domova zdravlja.

Kako je istaknuto, podaci, koji govore o padu broja zaraženih, ukazuju da u narednom periodu može doći do stabilizacije situacije.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo jer je zabilježena i stagnacija broja hospitalizovanih lica pozitivnih na virus korona.

On je istakao da je usaglašeno da lica, koja su ranije preboljela virus korona, ali su ponovo zaražena, treba da budu vakcinisana.

Šeranić je rekao novinarima da je na sastanku bilo riječi i o funkcionisanju primarne zdravstvene zaštite, unapređenju koordinacije rada domova zdravlja i bolnica, kao i o promociji vakcinacije, dostupnosti vakcina i problemima koji se mogu pojaviti u toj oblasti.

“Bilo je riječi i o načinu finansiranja domova zdravlja, te oni koji su prešli na trezorski način finansiranja funkcionišu bez problema i sa tim strateškim planom se nastavlja”, rekao je Šeranić.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević smatra da i dalje postoji velika transmisija virusa u zajednici, ali da sedmični izvještaj o epidemiološkoj situaciji sadrži parametre koji pokazuju da bi moglo doći do smirivanja situacije.

“Nakon četiri sedmice porasta broja zaraženih, u protekloj sedmici zabilježili smo pad broja novooboljelih, te je postotak pozitivnih uzoraka u prošloj sedmici bio oko 47 odsto manji nego prethodnih sedmica”, rekla je Devićeva.

Kada je riječ o vakcinaciji, ona je navela da je u januaru bilo manje interesovanje i da je dato mnogo više trećih, nego prvih doza.

Direktor Doma zdravlja Laktaši Snježana Radetić rekla je da je primarna zdravstvena zaštita veoma opterećena, zbog dosta pozitivnih lica sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, ali i velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika.

Ona je napomenula da je Dom zdravlja u Laktašima krajem prošle godine prešao na trezorski sistem poslovanja, te da u radu koristi novi informacioni sistem “izis”, koji značajno olakšava dostupnost podataka o pacijentu na svim nivoima zdravstvene zaštite.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *