Šeranić objasnio razlog sve većeg broja zaraženih u Republici Srpskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da podaci za posljednja dva dana, kada je evidentiran veći broj pozitivnih osoba na virus korona, treba da budu opomena da je potrebno ozbiljnije i opreznije ponašanje, prije svega korištenje lične zaštitne opreme, kako epidemiološka situacija ne bi bila pogoršana.

Šeranić smatra da je povećan broj zaraženih prije svega rezultat nepoštovanja preventivnih mjera.

On je za Alternativnu televiziju rekao da je zdravstveni sistem u Republici Srpskoj trenutno spreman da prihvati oboljele pacijente, te podsjetio da su osposobljeni i dodatni objekti u bolnicama, kao i da je, ukoliko bude potrebno, na raspolaganju i pokretna bolnica.

“Što se budemo bolje ponašali kada je riječ o prevenciji imaćemo manje potrebe za bolničkim kapacitetima. Moramo se okrenuti prevenciji”, upozorio je Šeranić.

On je naveo da nije bilo moguće očekivati da virus ne uđe u zdravstvene ustanove, jer se to dešava i u ostalim zemljama u svijetu, ali da je značajno na vrijeme utvrditi ko je od zdravstvenih radnika zaražen zbog čega se i pristupilo skriningu svih radnika.

“U Republici Srpskoj imamo 56 zdravstvenih radnika koji su zaraženi virusom korona, 12 ih se već oporavilo. Nažalost, preminuo je naš kolega doktor /Dragan/ Vojvodić. Testirali smo oko 668 lica u staračkim domovima i tu imamo 20 zaraženih – osam njegovatelja i 12 korisnika”, naveo je Šeranić.

On je ponovio da je važno pridržavati se preventivnih mjera jer neko može da bude asimptomatičan prenosilac virusa, posebno što se ušlo u fazu kada se polovina pozitivnih osoba ne može jasno izjasniti o svom izvoru zaraze, što je sa epidemiološkog aspekta problematično jer je nemoguće pratiti kretanje virusa.

“Važno je da razmišljamo šta možemo da uradimo kao pojedinci da pomognemo populaciji”, rekao je Šeranić i ukazao na važnost pravilnog nošenja maske.

Navodeći da u Republici Srpskoj ima dovoljan broj testova, on je najavio da će se u narednom periodu pristupiti većem broju testiranja, a jedan od planova je da budu testirani pacijenti u bolnicama prije otpusta.

On je istakao da će virus nastaviti da cirkuliše u zajednici i da će imati epidemijski karakter u pojedinim periodima najvjerovatnije narednih godinu do godinu i po dana, dok se ne stvori određena vrsta imuniteta u zajednici i ne bude dostupna vakcina kojom će biti moguće zaštititi najugroženije kategorije stanovništva.

Resorni ministar je rekao da je ispitana situacija kada je riječ o pogrešnom smještaju lica u karantin u banjalučkom Studentskom centru “Nikola Tesla”, koji se dogodio 27. aprila, te da su utvrđeni određeni propusti i da je direktor ovog centra pokrenuo disciplinski postupak za one koji su napravili propust.

“Propisana je jasna procedura kada je riječ o dolasku lica iz inostranstva. Lica 24 časa borave u graničnom karantinu gdje se evidentiraju njihovi podaci, ljekar ih pregleda, nakon čega se šalju u lokalne karantine gdje borave 14 dana. Između osmog i desetog dana uzima se bris, nakon čega, ukoliko su negativni, idu u kućni karantin”, objasnio je Šeranić.

On je dodao da se ovakav sistem pokazao kao dobar, prije svega jer su uspjeli evidentirati nekoliko lica koja su pozitivna na virus korona i zaštititi zajednicu od unosa virusa iz inostranstva.

Šeranić je poručio građanima da nose ličnu zaštitnu opremu i ostanu kod kuće tokom predstojećih praznika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentari: