Šeranić: Kovid sertifikate će izdavati zdravstvene ustanove iz Srpske

Ministarstvo civilnih poslova preko Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, biće pristupna tačka za BiH kada je u pitanju razmjena podataka o imunizaciji, preležanom kovidu i rezultatima testiranja sa zemljama EU, dok će tehnička rješenja budućih kovid sertifikata biti predmet razgovora u narednom periodu, izjavio je u Sarajevu ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On je nakon sastanka sa ministarkom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, predstavnicima federalnog ministarstva zdravstva i Brčko Distrikta rekao da se postignutim dogovorima izbjegava prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

Istkao je da će kovid sertifikate izdavati zdravstvene institucije u oba entiteta i Brčko distriktu.

– Mislim da je ovo veliki korak naprijed kada govorimo o uvođenju kovid sertifikata, da se stavovi usaglašavaju i da će određene tehnička rješenja uslijediti. Za građane je to vrlo jednostavno, oni će dobijati kovid sertifikate u mjestu gdje ga budu potraživali, u zdrastvenim ustanovima gdje se nalaze podaci o samom građaninu. Pitanje razmjene podataka sa zemljama EU će se vršti preko IDEEA, a tehnička rješenja ćemo dogovoriti, kako će i na koji način će IDEEA komunicirati u smislu slanja podataka unutar BiH kroz jasne tehničke propise koje je dala EU – istakao je Šeranić.

(RTRS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *