Šeranić: Korona virus otkriven kod još 13 osoba u Republici Srpskoj /VIDEO/

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je na virus korona pozitivno još 13 lica u Srpskoj, čime je broj zaraženih ukupno 103.

“Obavljeno je testiranje 41 uzorka koji su prikupljeni juče i imamo 13 pozitivnih, čime je ukupan broj zaraženih virusom korona u Srpskoj dostigao 103. Svi novozaraženi su stabilnog zdravstvenog stanja”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavio najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

Šeranić je naveo da je među osobama kod kojih je potvrđeno da su pozitivne na virus korona šest iz Banjaluke, tri iz Kozarske Dubice, dvije iz Broda, te po jedna iz Laktaša i Teslića.

Prema njegovim riječima, četiri lica nalaze se u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, dok je preostalih devet u kućnoj izolaciji.

“Riječ je o osam muškaraca i pet žena. Četiri muškarca su mlađe, a tri srednje životne dobi, dok je jedan stariji. Četiri žene su srednje, a jedna mlađe životne dobi. Tri osobe su iz trećeg banjalučkog klastera, a lica iz Kozarske Dubice i Broda bila su u direktnom kontaktu sa osobama koje su pozitivne na virus korona. Imamo i hirurga iz Banjaluke koji je pozitivan, ali je infekcija nastala van zdravstvene ustanove”, naglasio je Šeranić.

On je precizirao da je do sada najviše zaraženih u Banjaluci – 71, a slijede Laktaši sa šest i Kozarska Dubica sa pet lica.

“U UKC se trenutno nalazi 11 osoba, devet ih je sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom, jedna sa težom, a jedna je na respiratoru. Pod zdravstvenim nadzorom je 15.812 lica i u posljednjih dan-dva je smanjen trend rasta osoba u nadzoru dijelom i zbog toga što je manji broj ulazaka osoba iz inostranstva. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je 814 osoba”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je kroz karantin u Gradišci tokom prve smjene od kako je pušten u upotrebu prošlo 46 osoba, a zdravstveno stanje 45 je bilo dobro.

“Osoba koja je došla iz Italije upućena je u izolaciju u bolnicu u Gradišci jer se žalila na simptome. Tamo će biti urađeni nalazi i ukoliko bude pozitivna biće upućena na liječenje u bolnicu kojoj pripada, a ako bude negativna u karantin u mjestu prebivališta. Od ostalih 45 osoba uzeti su epidemiološki podaci i uručena su im rješenja o karantinu. Oni će u toku dana biti upućeni u svoje lokalne zajednice u organizovani ili kućni karantin”, pojasnio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, još tri osobe su u karantin stigle tokom jutra, a one su bez simptoma i stabilnog zdravstvenog stanja.

Šeranić je istakao da su sljedeće aktivnosti usmjerene ka stavljanju u potpunu funkciju karantina u Brodu i Šamcu, te da postoji jasna strategija u vezi sa tim šta treba učiniti narednih dana.

“Moramo u potpunosti staviti u funkciju kontrolu na granicama. S obzirom na to da ne možemo zatvoriti granicu za naše državljane, moramo organizovati prihvat i trijažu tih građana na granici i procjenjivati njihovo zdravstveno stanje. Imamo problem jer nas u aktivnostima ne prati Federacija BiH, ali ćemo nastaviti kontrolisati dio granice na teritoriji Republike Srpske”, naglasio je Šeranić.

Govoreći o preporuci da svi građani moraju koristiti zaštitne maske u javnom prostoru, Šeranić je rekao da je ta odluka donesena jer se ne mogu pouzdati u to da će građani držati socijalnu distancu, kao što se nisu mogli pouzdati ni da će se pridržavati kućne izolacije.

Šeranić je istakao da je važan zadatak i podizanje kapaciteta za dijagnostiku i liječenje.

“Proširujemo mrežu laboratorija, podići ćemo kapacitet u UKC, Institutu za javno zdravstvo i bolnicama u Bijeljini i Foči, te kapacitete koji se odnose na kontinuiranu nabavku medicinske opreme, a posebno respiratora. Poslovni subjekti su se uključili u ovu vrstu nabavki”, rekao je Šeranić.

On je najavio da će danas biti donesen zaključak da kapaciteti Instituta za javno zdravstvo za javne nabavke budu prošireni na Fond zdravstvenog osiguranja, čime će biti veći tim za nabavke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *