Šeranić: Do 31. jula finansiranje zdravstvene zaštite bez obzira na status

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je do 31. jula obezbijeđeno finansiranje zdravstvene zaštite za građane koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja nakon ukidanja vanredne situacije tokom koje je za sve bilo obezbijeđeno ovo osiguranje, te da je nakon toga potrebno da regulišu status.

Šeranić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prije dva mjeseca ukinula vanrednu situaciju, te donijela odluku da se za građane koji su time ostali bez zdravstvenog osiguranja, obezbijedi finansiranje zdravstvene zaštite do 31. jula.

“Ovom odlukom je propisano i da su građani i uplatioci doprinosa dužni da u navedenom periodu regulišu status u obaveznom zdravstvenom osiguranju po pitanju osnova osiguranja i uplata doprinosa”, rekao je Šeranić za RTRS.

On je naglasio da Vlada za više od 20 kategorija iz republičkog budžeta finansira zdravstveno osiguranje, dok s druge strane postoji niz poslodavaca, među kojima i nekoliko zdravstvenih ustanova, koji u nekom periodu nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje.

Šeranić je naveo da su doprinosi osnov za finansiranje zdravstvenog sistema, kao i to da Vlada Srpske za posebne programe i za više od 20 kategorija, među kojima su i lica bez prihoda, izdvaja više od 300 miliona KM iz republičkog budžeta.

On je naveo da elektronske zdravstvene kartice sada važe neograničeno i osiguranici će moći da ih koriste i nakon naznačenog roka sve dok imaju utvrđen status u obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Šeranić je podsjetio da su novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju uvedene novine u odobravanju i refundaciji lijekova.

“Važno je reći da nas je u tome dočekala problematika kada su u pitanju rijetke bolesti i našli smo rješenje po kojem se određeni lijekovi stavljaju na određene liste zbog ostvarivanja prava na refundaciju. To je bilo za lica koja su na hemodijalizi”, rekao je Šeranić.

On je naveo da će Vlada Srpske kroz redovnu proceduru pomoći licima koji su zbog olujnog nevremena pretrpjeli određenu štetu, a da lokalne zajednice moraju učestvovati u poslovima procjene šteta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *