Šeranić: Cilj – standardizacija pružanja zdravstvenih usluga

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je vizija resornog ministarstva standardizacija pružanja zdravstvenih usluga u cijeloj Srpskoj kako bi se obezbijedili isti kvalitet i efikasnost u svim zdravstvenim ustanovama.

“Kada govorimo o sestrinstvu, fokus Ministarstva je u posljednje tri do četiri godine išao u nekoliko smjerova, među kojima je i legislativni dio gdje smo kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvidjeli određene akte koji će unaprijediti sestrinstvo sa aspekta i stručnih i profesionalnih kompetencija”, rekao je Šeranić novinarima u Tesliću.

Šeranić je rekao da su, zahvaljujući realizaciji Projekta jačanja sestrinstva, uspostavljene standardne operativne procedure za primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu koje su razvijale same medicinske sestre, a resorno ministarstvo je pomoglo da se sve uokviri.

On je ukazao i na važnost komunikacije, zbog čega je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske organizovalo u Tesliću trodnevnu edukaciju “Komunikacijske vještine medicinske sestre/ tehničara”.

Prema njegovim riječima, na seminaru će se razgovarati o poboljšanju vještine komunikacije sa pacijentima, što je tokom redovnog rada medicinskih sestara i tehničara uočeno kao problem.

On je najavio podršku aktivnostima na jačanju sestrinstva, zajedno sa medicinskim fakultetima kada je u pitanju školovanje medicinskih sestara prije svega diplomiranihh medicinara zdravstvene njege, poštujući kurikulume i približavajući se standardima EU.

foto: Srna

Šeranić je ukazao na potrebu da se razvije svaki aspekt zdravstvenog sistema Srpske, zahvalivši na saradnji Vladi Švajcarske i Fondaciji Fami koji podržavaju projekat jačanja sestrinstva u BiH.

Menadžer Projekta jačanje sestrinstva u BiH Eldin Fišeković kaže da na trodnevnoj edukaciji učestvuju medicinske sestre i tehničari na rukovodnim mjestima u 13 bolnica u Republici Srpskoj i dijelu domova zdravlja, što je, kako je naveo, kadar koji je često izložen komunikacijskim izazovima.

On navodi da je sestrinska radna snaga prepoznata kao esencijalna u zdravstvenom sistemu za kojom je velika potražnja na globanom nivou, te da je u proteklih deset godina projekat finanisira Vlada Švajcarske, a sprovode ga konzorcij Fondacija Fami i Ženevska univerzitetska bolnica.

Fišeković je pojasnio da je riječ o tri komponente – prva se odnosi na podršku sistemu donošenja različitih akata i zakona kako bi se unaprijedila sestrinska profesija, druga na podršci sestrinstva u lokalnoj zajednici, a treća na podršku u formalnom obrazovanju.

Pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Slađana Vranješ rekla je da se najveći broj pritužbi na rad odnosi na lošu komunikaciju i nerazumijevanje.

Iz Ministarstva je saopšteno da se edukacija organizuje u okviru Projekta jačanja sestrinstva u BiH, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Fondacijom Fami, a uz podršku Vlade Švajcarske.

Navode da je riječ o završnoj radionici od ukupno tri u kojoj je učestvovalo više od 100 medicinskih sestara i tehničara, a koje imaju za cilj da unaprijede komunikacijske vještine u sestrinstvu u Srpskoj a sve u svrhu poboljšanja odnosa sa pacijentima, kolegama i javnošću.

Edukacija se održava u hotelu “Kardijal” u Tesliću.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *