Šeranić: 76 miliona KM za poseban program lijekova za oboljele

U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 6.000 osoba, a iz budžeta se izdvaja 76 miliona KM za poseban program lijekova za oboljele, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

“U te programe ulazi biološka terapija za osobe oboljele od malignih bolesti, ali i lijekovi za rijetke bolesti. To su specifični programi koji podrazumijevaju da se prethodno mora znati broj pacijenata koji se liječe”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka, u organizaciji pet udruženja lica oboljelih od malignih bolesti iz Srpske.

Šeranić je pojasnio da su određene terapije za oboljele u eksperimentalnoj fazi, nemaju svoju indikaciju i kao takve se ne mogu naći na spisku Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

On je dodao da su najčešći karcinomi pluća i debelog crijeva, kod muškaraca karcinom prostate, dok žene uglavnom obolijevaju od karcinoma grlića materice i dojke.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj trenutno u toku mapiranje kapaciteta kako bi se mogao obezbijediti preventivni skrinig program karcinoma grlića materice i dojke.

On je podsjetio da su HPV vakcine dio prevencije i pristup kojim se može iskorijeniti karcinom grlića materice.

Predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti Istočne Hercegovine iz Trebinja “Vjera-luča-nada” Nada Đurić kaže da je cilj ovog udruženja poboljšati status pacijenata.

“Osnovni cilj je da se ukine lista čekanja i da se na tu listu stave lijekovi novije generacije i oboljelima pružaju kvalitetniji život”, poručila je Đurićeva.

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Srpske “Mi smo sa vama” Jasminka Sredojević kaže da su sve aktivnosti ovog udruženja usmjerene prema preventivnom djelovanju i ranom otkrivanju karcinoma.

“Želimo edukovati stanovništvo o smjernicama koje trebaju slijediti kako bi se spriječio nastanak bolesti”, navela je Sredojevićeva.

Načelnik Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske Zdenka Gojković rekla je da se veliki broj malignih bolesti može izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi.

Gojkovićeva je naglasila da su danas na sceni prisutni brojni inovativni lijekovi.

“Ljudi dosta kasno dolaze na onkološke ili preglede uopšteno. Kasno se dijagnostikuje bolest i tada su mogućnosti izlječenja manje”, zaključila je Gojkovićeva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, novootkriveni slučajevi raka najčešći su bili na dojci /2,26 miliona/, plućima /2,21 milion/, debelom crijevu i rektumu /1,93 miliona/ i prostati /1,41 milion/.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu su bili rak pluća /1,8 miliona smrtnih slučajeva/, kolorektalni karcinom /935.000/, rak jetre /830.000/, rak želuca /769.000/, te dojke /685.000 smrtnih slučajeva/.

Prema ovim procjenama, očekuje se da će do 2040. godine doći do povećanja broja oboljelih od raka za oko 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *