Sembersko prelo u etno domaćinstvu u Crnjelovu – vremeplov u prvu polovinu 20. vijeka

Kolo srpskih sestara “Sveta Angelina” iz Crnjelova privodi kraju izgradnju Semberskog etno domaćinstva u porti hrama Vaznesenje Gospodnje u Gornjem Crnjelovu, sa ciljem očuvanja i njegovanja kulture i tradicije naroda na prostoru Semberije.

Na ovaj način žele da se, pored običaja, sačuvaju i autentični stambeni i pomoćni objekti,koji su činili tipično seosko domaćinstvo do prve polovine 20. vijeka.

U porti se već nalazi kuća za stanovanje iz 1926. godine, magaza iz 1935, i ambar iz 1939. godine, a uskoro će domaćinstvo biti kompletirano sa mlječarom i čardakom, dok će centralni dio krasiti bunar sa đermom i pozornica za kulturne manifestacije.

“Zimsko sembersko prelo” jedina seoska manifestacija koja je na ovim prostorima preživjela sva kulturna tumbanja,održana je, upravo u ovom predivnom ambijentu,gdje su nastupali ansambli KUD “Crnjelovo”.

Vrijedne žene iz nekada najpoznatijeg povrtlarskog sela bivše Jugoslavije, izložile su ručne radove nastale pletenjem, vezom, tkanjem i heklanjem, ali i stere ukusne kulinarske specijalitete, čorbu od bundeva, pitu zaljevušu, domaće štrudle sa pekmezom od šljiva…

Jelena i Dražen Kokanović, koreografi, neumorno rade sa sedamdeset dječaka i djevojčica koji izvode igre iz cijelog regiona. U pomoć im redovno pristiže i stari Živan Kojić (73) sa šargijom, da podsjeti mlade folkloraše uz koju muziku su igrali njihovi pradjedovi i bake…

Stajka Petrović (83) se prisjeća da ju je majka, već sa pet godina, učila da prede i plete…

– Ispredala sam vunu, tkala ćilime, plela džempere i čarape za cijelu porodicu, orala i drljala sa konjskom zapregom, sijala baštu, bila dobra domaćica, rađala djecu, a boga mi stizala i na prelo… Kao da sam imala deset ruku i deset nogu – veselo nabraja vitalna baka.

– Sve se uz pjesmu radilo,uz malo proje i slanine,bili smo sretni i zadovoljni. Danas ljudi svega imaju,a opet im nešto fali. Ovakva prela su dobra prilika da se mladi zainteresuju i bar nešto nauče i sačuvaju od zaborava…

Projekat se realizuje uz blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog, vladike Fotija, podršku grada Bijeljine, brojnih semberaca i Vlade Republike Srpske.

(Večernje novosti)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *