Semberski poljoprivrednici traže veći limit za podsticaje na lokalnom nivou /VIDEO/

Informacija o realizaciji jesenje sjetve u 2021. godini i priprema za proljetnu sjetvu u 2022. godini koja se na skupštinskom zasijedanju našla pred odbornicima, vraćena je predlagaču na doradu.

Obrazlažući ovu informaciju u Odjeljenju za poljoprivredu su naveli da je sjetva jesenas obavljena na oko 17.700 hekatara, da su najveće površine oko 14.300 hektara pripale pšenici, što je više za oko 250 hektara u odnosu na sjetvu iz 2020. godine. Proljetna sjetva planirana je na površini od oko 32.400 hektara.

S obziorom da ova informacija nije obuhvatila već preduzete mjere u agraru Srpske a koje su usvojene na republičkom nivou, vraćena je na doradu.

Na samom početku skupštinskog zasijedanja odbornik Boban Jovičević,koji je i predsjednik Skupštinske komisije za poljoprivredu i selo, pokrenuo je inicijativu da Gradska uprava u saradnji sa agrarnim fondom izradi set mjera podrške poljoprivredi, što je Skupština i podržala.

Semberskim poljoprivrednicima ove godine na raspolaganju je u agrarnom budžetu 1,7 miliona maraka, pa kako bi sredstva bila transparentno raspodijeljena ali i da bi se čuo stav poljoprivrednika održavaju se i javne rasprave o Programu korištenja podsticajnih sredstava. Na prvoj javnoj raspravi moglo se čuti da je potrebno povećati limit za pšenicu, ali i povrće i stočarsku proizvodnju, što su zagovarali predstavnici poljoprivrednih udruženja.

U Agrarnom fondu Ističu da su najvažniji dokumenti i prošle godine izrađeni na osnovu konsultacija sa poljoprivrednicima, neki od njihovih zahtjeva uvaženi su i ovoga puta, pa je predloženo da se u Program korištenja sredstava uvrsti subvencija za osiguranje usjeva, što je nova mjera.

Nastojimo da uvažimo sugestije poljoprivrednika, svjesni činjenice da su njihovi zahtjevi uglavnom veći od mogućnosti i raspoloživih sredstava u lokalnom agrarnom budžetu, kažu nadležni.

Ove godine agrarni budžet težak je 1,7 miliona KM. Sredstva su povećanja na stavci za otkup voća i povrća, te duvana, veća će biti i stavka namijenjena podršci stočarstvu, te proširenju plasteničke proizvodnje i navodnjavanju.

Potrudili smo se da ni jedna grana poljoprivrede ne bude izostavljena u programu korištenja sredstava kaže gradonačelnik.

Biće još jednom sagledane primjedbe i sugestije poljoprivrednika, da bi se Program o korištenju sredstava mogao uputiti Skupštini,te da bi kako se očekuje, lokalni Pravilnik mogao već u martu ugledati svjetlost dana.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.