Semberski poljoprivrednici protestuju zbog prekomjernog uvoza /VIDEO/

Danas protesti poljoprivrednika u BiH. Traktorima su izašli na granične terminale u Bijeljini i Gradišci tražeći uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, koja je kako su poručili suočena sa nelojalnom konkurencijom usljed prekomjernog uvoza. Ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve, spremni su kažu i na radikalnije korake.

Na magistralnom putu Bijeljina – Dvorovi kod terminala preduzeća “Perić” okupili su se danas poljoprivrednici sa područja Semberije, Majevice ali i iz Federacije BiH.

Protestuju zbog prekomjernog uvoza i traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

Ostavili su kažu sve poljoprivredne radove na gazdinstvima i na proteste stigli traktorima, kako bi nadležnima jasno poručili da su jedinstveni u svojim zahtjevima kako bi se očuvala poljoprivreda i održao život na selu.

Svoje zahtjeve istakli su i na transparentima. Prekomjerni uvoz oborio je kažu cijene stoke i domaćih proizvoda na tržištu.

Od svojih zahtjeva poručuju neće odustati, a u slučaju da se nadležni ogluše o njihove prijedloge, spremni su kažu i na radikalnije korake.

Na ovaj način kažu da žele iskazati i nezadovoljstvo radom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim ovog terminala, poljoprivrednici iz BiH blokirali su danas i granični terminal Gradiška.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske uradilo je sve što je do njega da relaksira situaciju sa tržišnim viškovima i nema potrebe za protestima poljopriovrednih proizvođača, posebno u situaciji kada treba ispoštovati sve preporučene epidemiološke mjere, izjavio je danas Srni resorni ministar Boris Pašalić.

“Niko ne može da spriječi poljoprivrednike da protestuju, to je njihovo pravo, a isto tako smatram da se sporna pitanja ne rješavaju protestima, nego razgovorom. Mi smo dva puta reagovali ove godine kada je u pitanju interventni otkup, proljetos i jesenas i ukupno smo izdvojili za te namjene sedam miliona KM”, naveo je Pašalić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *