Savić: Saradnjom sa privrednicima poboljšati privredni ambijent

Novoizabrani predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić ocijenio je danas u Zvorniku da je neophodna što tješnja saradnja sa privrednicima radi poboljšanja privrednog ambijenta i stvaranja povoljnih uslova za život i rad na ovom prostoru.

Savić je naglasio da djelovanje Područne privredne komore Bijeljina već izvjestan period stagnira i da ona nije prepoznatljiva, zbog čega se, prije svega, mora podići njen rad na nivo koji je neophodan.

“Područje koje pokriva Područna privredna komora Bijeljina je drugo po veličini u teritorijalnoj organizaciji Privredne komore Republike Srpske, odmah iza Banjaluke, i zaista treba da učinimo napore da se inicijative i glas privrednika sa ovog područja čuju snažnije tamo gdje treba”, rekao je Savić novinarima.

Ističući da je po spoljnotrgovinskom prometu, kao i nizu drugih parametara koji se prate, Područna privredna komora Bijeljina druga u Republici Srpskoj, on je naveo da je i sa tog aspekta potrebno ukazati na značaj ove institucije, kao i njenog osvježavanja i kvalitetnijeg rada.

foto: Srna

“U narednom periodu nastojaću da napravim sinergiju sa svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština na području Područne privredne komore da zajednički analiziramo njihove razvojne i investicione projekte, te da pokušamo da uokvirimo u zajedničko djelovanje prema Vladi Republike Srpske i drugim institucijama koje su nam bitne za realizaciju takvih projekata”, izjavio je Savić.

On je poručio privrednicima da se potrebno udruživati, sinhronizovano djelovati sa resornim ministarstvima, Vladom Republike Srpske i drugim organima koji su zaduženi za kreiranje privrednog ambijenata na ovom prostoru.

“Privreda Republike Srpske bilježi trend rasta nakon izlaska iz pandemije virusa korona, ali nažalost poslednja dešavanja u Evropi i ukrajinski sukob donijeli su određene poremećaje i u privredi Republike Srpske”, ukazao je Savić.

Prema njegovim riječima, rast cijena energenata, te nedostatak određenih sirovina i repromaterijala prave određene probleme, zbog čega se mora djelovati zajednički.

“Učiniću sve da tako bude, da zajednički nalazimo rješenja kako bismo `preživjeli` ovu situaciju i kako bi privreda Republike Srpske nastavila da raste uzlaznom linijom”, poručio je Savić.

Član menadžmenta kompanije “Alumina” iz Zvornika Stevo Savić izabran je za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina na jučerašnjoj sjednici Skupštine Područne privredne komore, održanoj u Bijeljini.

Savić je rekao da je, zahvaljujući snažnoj podršci kompanije “Alumina”, koju je imao prilikom izbora, uspio da obezbijedi podršku 21 privrednog subjekta sa područja regije koji su podržali njegove ideje i vizije u radu Područne provredne komore Bijeljina.

On je istakao da mu imponuje i da smatra važnim to što je prvi čovjek izvan Bijeljine koji je izabran za predsjednika bijeljinske Područne privredne komore nakon tri decenije.

Područna privredna komora Bijeljina djeluje na području gradova Bijeljina i Zvornik, Brčko distrikta, te opština Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići.

Privredni subjekti sa ovog područja ostvarili su u prošloj godini ukupan obim robne razmjene od 1,75 milijardi KM, dok je vrijednost izvoza iznosila 779,73 miliona KM, što je približno 200 miliona KM više u poređenju sa izvozom u 2020. godini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.