Savić: Donijeti Strategiju za održivi privredni razvoj /VIDEO/

Uloga Privredne komore RS jeste da pažljivo osluškuje probleme sa kojima se privreda suočava, da kreira prijedloge mjera i da kroz intenzivnu komunikaciju sa državnim institucijama pokuša da poboljša ukupan privredni ambijent, rekao je u emisiji “Panorama” TV Arena Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore regije Bijeljina.

Privrednici sa ovog područja treba da shvate da u Privrednoj komori imaju snažnog partnera koji će se oriti za njihove interese na više načina, odnosno da će njihove probleme nastojati da riješi na najkvalitetniji način i da ih kao takve kandiduje prema Vladi, odnosno resornim ministarstvima RS, rekao je Savić. On je dodao da je ova organizacija NS RS i Vladi već uputila prijedlog mjera, koji zahtijeva riješavanje tri osnovna problema.

Savić kaže da je zadovoljan nivoom privredne aktivnosti kod nas. S obzirom da je Republika Srpska relativno malo i ograničeno tržište za razvoj, ključno je da imamo što veću stopu izvoza, kaže Savić i dodaje da je iznos spoljnotrgovinske razmjene privrednih subjekata sa područja regije Bijeljina prošle godine iznosio je oko 3 milijarde KM, što je vrlo značajno učešće u republičkoj razmjeni, obzirom da ono iznosi oko 11 ipo milijardi.

Savić je ukazao i na loše procjene nadležnih institucija sa nivoa BiH, kada je izvoz u pitanju, tačnije zabrana izvoza drvnih sortimenata.

Savić smatra da je na nivou RS neophosno donijeti Strategiju za održivi razvoj za naredni petogodišnji ili desetogodišnji period, u kome precizno moraju biti pobrojani: analiza trenutnog stanja, problemi, prijedlozi mjera, kao i ciljevi – šta je to što želimo postići.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *