Šaroliko stanje kukuruza u Semberiji; Zalivni sistemi blagodat u atarima /VIDEO/

Usljed ekstremne suše ove godine u najvećoj je mjeri na proizvodnim poljima stradao kukuruz. Prošla je ova ratarska kultura kroz brojna iskušenja, krenuvši od sjetve koja je kasnila usljed kišovitog proljeća,što se odrazilo kasnije i na ukupno stanje kukuruza koji je nižeg porasta dočekao ekstremno nepovoljne uslove suše tokom jula i avgusta.

Prema ocjeni stučnjaka, stanje kukuruza u atarima Semberije je šaroliko. U zavisnosti od tipa zemljišta te primjenjene agrotehnike, na nekim parcelama kukuruz se dobro drži, dok je na pojedinim lokalitetima kukuruz već završio fazu zrenja, pa je i pad prinosa daleko veći.

Ova je godina kažu semberski ratari još jednom opomenula da će bez navodnjavanja biti nemoguće zamisliti poljoprivrednu proizvodnju.Novoizgrađeni zalivni sistemi koji su od ove godine pušteni u rad spasiće kukuruz na područjima gdje su instalisani. Voda je ove godine okrijepila plodne oranice na području Batkovića, Predrag Nikolić je uz zalivne sisteme koji su zahvatili oko četiri hektara njegove zemlje navodnjavao povrće i kukuruz.

I Predrag Arsenović će, potvrđuje to slika sa njegovih njiva pod kukuruzom, iznijeti odličan rod. Navodnjavao je usjev kaže i dan i noć, a u zahtjevan posao uključila se cijela porodica kako bi spasili biljke od suše.

Uz zalivne sisteme ponosno se zeleni i kukuruz iz postrne sjetve. Voda na dohvat ruke donijela je i bolje stanje na njivama pod lucerkom. Do sada su stočari uglavnom skidali po dva otkosa, ove će godine sa parcela koje nisu oskudijevale vodom, farmeri dobiti i do dva otkosa više.

Podsjetimo, najviše površina pod sistemom za navodnjavanje ima Bijeljina 1.966 hektara, od čega je u Novom Selu 622 hektara, Donjem Crnjelovu 510 hektara, a u Batkoviću 834 hektara.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *