Saradnjom do sveobuhvatne analize zemljišta /VIDEO/

Grad Bijeljina i Agrarni fond obezbijedili su oko 30.000 KM za analizu gotovo 1.000 uzoraka zemljišta na području Semberije, a u realizaciju ovog projekta biće uključeni i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Menadžer grada Bijeljina Predrag Jović rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima ovih ustanova i institucija, da će ova analiza doprinijeti povećanju kvantiteta i kvaliteta u okviru domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Profesori i studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odjeljenja u Bijeljini, uradiće analizu, a uzorke će uzimati stručnjaci Ministarstva poljoprivrede. Tako ćemo dobiti detaljne podatke o kvalitetu zemljišta, posebno u plavnim područjima kraj Drine i Save”, rekao je Jović novinarima.

On je naglasio da je na današnjem sastanku dogovoreno i da Poljoprivredno dobro “Semberija” omogući praksu studentima Poljoprivrednog fakulteta u Bijeljini.

“Gradska uprava već 10 godina uspješno sarađuje sa Poljoprivrednim fakultetom i drago nam je da smo uspjeli da odgovorimo potrebama njihovih studenata. Poljoprivredno dobro `Semberija` je u prethodnom periodu doživjelo transformaciju u organizacionom smislu i svjedoci smo njegovog procvata. Imaju veoma kvalitetnu farmu za proizvodnju mlijeka, razmišljaju o ponovnom pokretanju proizvodnje sjemenskog kukuruza i sigurno su jedan od temelja poljoprivrede u Semberiji”, istakao je Jović.

On je podsjetio da je u međuvremenu izgrađena i nova ogledna farma pri Poljoprivrednoj školi, što će doprinijeti unapređenju nastave u oblasti stočarstva.

Vesna Milić, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, odjeljenja u Bijeljini, zahvalila je Gradskoj upravi i gradonačelniku Mići Mićiću što su prepoznali značaj poljoprivrede za dalji razvoj Semberije i Republike Srpske.

“Analiza zemljišta koju ćemo vršiti odnosiće se na proizvođače koji obrađuju manje površine, jer je veoma važno da, ukoliko nema potrebe za tim, ne koriste velike količine mineralnih đubriva i ne zagađuju zemljište. Cilj je da dobiju jasne smjernice šta to najbolje uspijeva na njihovim gazdinstvima, a ovom saradnjom želimo da obezbijedimo i veće količine hrane, nova radna mjesta, te da privučemo mlade da ostanu u Semberiji”, rekla je Milićeva.

Pomoćnik ministra u resoru poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Zoran Maletić rekao je da se ove godine nije javilo mnogo poljoprivrednika koji žele da izvrše analizu zemljišta, zbog čega su u Ministarstvu odlučili da ostvare saradnju sa bijeljinskim Agrarnim fondom i Gradskom upravom.

“Analize zemljišta će biti nastavljene i narednih godina. Želimo da ispitamo kvalitet u cijeloj Semberiji i budemo svjesni čime zaista raspolažemo”, naveo je Maletić.

Komentari: