Monografija povodom vijeka postojanja Gimnazije /VIDEO/

Danas je predstavljena Monografija  “U vijeku svjetlosti” – stoljeće bijeljinske Gimnazije”. Knjiga je nastala povodom jubilarnih 100 godina bijeljinske gimnazije, opisala je život škole i svjedok je svih značajnijih događaja u našem gradu u proteklih stotinu godina.

Povodom 100 godina rada bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić” završena je monografija koja je na više od 300 stranica prikazala istorijat ove škole. Nakon što je prošle godine obilježen ovaj značajan jubilej, Monografija je u oktobru 2020. ugledala svjetlost dana. Pandemija virusa korona nas nije spriječila da dovršimo posao sakupljanja građe, analize dokumenata i iščitavanja tekstova i da objavimo knjigu na kojoj smo vrijedno radili nekoliko godina, kažu članovi redakcije koji su radili na Monografiji.

“Za mene je izuzetno dragocjen ovaj osjećaj zadovoljstva i mira, koje mi je donijelo objavljivanje ove knjige”, tako počinje priču o Monografiji, profesorka Srpkog jezika i književnosti u bijeljinskoj Gimnaziji Valentina Vidaković.

U Monografiji nije samo zabilježen stogodišnji život bijeljinske Gimnazije, knjiga je i svjedok svih značajnijih dešavanja u našem gradu u proteklih stotinu godina.

Kroz ovu školu do sada je prošlo nešto manje od 10.000 učenika.

Monografije su objavljivane i povodom 60 i 80 godina rada Gimnazije. Ova,  koja je napisana povodom 100 godina bijeljinske Gimnazije, ne predstavlja samo puki pregled statističkih podataka.

Monografija   “U vijeku svjetlosti – stoljeće bijeljinske Gimnazije” predstavila je i zabilježila veoma raznovrstan život škole.

Bijeljinska Gimnazija počela je sa radom 1919. godine u zgradi sadašnje Osnovne škole “Sveti Sava” u centru grada, a 1978. godine premještena je u novu zgradu u kojoj se i danas nalazi.

Na Monografiji je radila petočlana redakcija , koju pored Rakićeve i Vidakovićeve čine i Tanja Lazić, kustos Muzeja “Semberija”, profesor Dimitrije Ćeranić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Dobrila Đukanović profesorka istorije i biša direktorka bijeljinske Gimnazije.

Komentari: