Samo s licencom u trgovinu nekretninama

Stanovnici koji žele da obavljaju poslove agenta posredovanja u prometu nepokretnosti moraće, prije svega, da steknu znanje iz oblasti privrednog prava, zatim stvarnih prava, te zemljišnih knjiga i poreza i samo će takvi, kažu u agencijama za nekretnine, biti kompetentni da rade taj posao.

Ovi i još mnogi drugi detalji za polaganje stručnog ispita za one koji žele da obavljaju poslove agenta u posredovanju pri prodaji nekretnina objedinjeni su u novom dokumentu, koji je objavljen u “Službenom glasniku”.

Stručni ispit, kako je navedeno u pravilniku o programu i postupku polaganja, sastoji iz pismenog i usmenog dijela i biće organizovan najmanje dva puta godišnje, a ispitne rokove za polaganje utvrđuje ministar trgovine i turizma.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS, koje je donijelo pravilnik, istakli su da će kandidati o ispitnom roku za polaganje stručnog ispita biti obaviješteni putem internet stranice ovog ministarstva najkasnije 45 dana prije datuma zakazanog za polaganje pismenog dijela ispita.

– Poslove posredovanja može obavljati fizičko lice koje ima položen stručni ispit za agenta posredovanja, ukoliko ima prebivalište na području RS i najmanje završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju – kazali su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Dodali su da troškove polaganja stručnog ispita snosi lice koje polaže stručni ispit, a troškovi se uplaćuju u korist budžeta Srpske i iznose jednu četvrtinu iznosa utvrđene najniže plate nakon oporezivanja u RS za prethodnu godinu. Oni su podsjetili da je ovaj pravilnik donesen na osnovu Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kojim se propisuju program i postupak polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova posredovanja u prometu nepokretnosti.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović kaže da će uvođenje stručnog ispita za agente koji rade ovaj posao i te kako unaprijediti znanje i eliminisati one koji rade na crno.

– Na ovaj način kupci će biti sigurniji, a prodavci i investitori će znati s kim rade. S druge strane, mi ćemo opet biti u nekoj tržišnoj utakmici ko bolje i kvalitetnije radi i ko ima kakve uslove, ali po istim pravilima – rekao je Milanović.

Dodao je da svaki profesionalni agent mora da zna i više od onog što je propisano pravilnikom.

– Poznavanje marketinga i pregovaračke vještine samo su neke stvari koje, pored znanja iz oblasti privrednog prava, stvarnih prava, zemljišnih knjiga i poreza, dobar agent treba da posjeduje – objasnio je Milanović.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS Predrag Tešić rekao je da podržavaju sve aktivnosti Vlade RS kada je riječ o propisima u oblasti nepokretnosti.

– Zahvaljujući licenci klijenti će sigurno biti zadovoljniji, jer će dobiti agenta koji će imati znanje potrebno za taj posao. Osim toga, imaće i veću sigurnost – kazao je Tešić.

Oglašavanje

Dragan Milanović kaže da će ubuduće, na osnovu zakona, prilikom oglašavanja neke nekretnine pored oglasa morati da stoje osnovni podaci o firmi, kao i broj licence agenta.

– Na osnovu svih tih podataka kupci će u svako doba moći da provjere o kakvoj firmi je riječ i koje su karakteristike agenta – kazao je Milanović.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *