Rusija i Turska trenutno otvorenije za proizvode iz BiH /VIDEO/

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Goran Perković rekao je da su Rusija i Turska trenutno otvorenije za proizvode iz BiH i da je dobra vijest da je dobijena dozvola za izvoz sadnog materijala za Rusiju.

“Kad je riječ o Turskoj, proizvodi iz BiH se bez problema plasiraju na turskom tržištu”, rekao je Perković danas u Bijeljini na seminaru “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini”.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović rekao je da je seminar podstrek za poljoprivredne proizvođače da vide u kom smjeru ide poljoprivreda, te da sagledaju na koji sve način mogu biti konkurentniji.

“Sinergija između resornog ministarstva i opština i gradova koji imaju neki budžet mora da postoji. Poljoprivreda zaslužuje mnogo veća ulaganja putem države”, rekao je Jović.

Na seminaru je bilo riječi i o pretpristupnim fondovima EU, a Jović je istakao da ove godine EU treba da plasira više od 30 miliona evra, što je velika šansa, jer poljoprivrednicima treba gotov novac.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković smatra da će savjetovanje dati neka rješenja za uspješnu ratarsku i stočarsku proizvodnju.

Seminar, koji je podržao grad Bijeljina, je osmu godinu zaredom na Univerzitetu Bijeljina okupio semberske poljoprivrednike, poljoprivredne stručnjake iz Srpske i regiona i univerzitetske profesore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *