Robot bez ljudske pomoći uspješno izveo laparaskopsku operaciju na svinjama

Robot, koji je konstruisao tim istraživača sa Univerziteta „Džons Hopkins“, obavio je laparoskopsku operaciju na mekom tkivu svinje bez bilo kakve ljudske intervencije, što predstavlja značajan korak ka potpuno automatizovanoj hirurškoj proceduri.

Američki istraživači su objavili vijest da je robot usjpešno izveo laparaskopsku operaciju mekih tkiva na svinjama potpuno sam – bez ikakve ljudske pomoći. Štaviše, kako dodaju, robot hirurg je dao „značajno bolji“ rezultat od ljudi, prenosi Gardijan.

Autonomni robot Smart tisju (Smart Tissue Autonomous Robot – Star) izveo je laparoskopsku operaciju povezivanja dva kraja crijeva kod četiri svinje. Prema članku objavljenom u Sajens robotiks (Science Robotics), robot je briljirao u proceduri koja zahtjeva visok nivo preciznosti i veliki broj ponavljajućih pokreta.

Aksel Kriger sa Univerziteta „Džons Hopkins“ naveo je da je to prvi put da je robot izveo laparoskopsku operaciju bez ljudske pomoći.

„Naši nalazi pokazuju da možemo automatizovati jedan od najsloženijih i najdelikatnijih zadataka u hirurgiji – ponovno povezivanje dva kraja crijeva“, kaže Kriger. „Star je izvršio proceduru na četiri životinje i dao je znatno bolje rezultate od ljudi koji su izvodili istu operaciju“.

Povezivanje dva kraja crijeva je izazovna procedura u gastrointestinalnoj hirurgiji, koja zahtjeva od hirurga da napravi šavove sa visokom preciznošću i dosljednošću. Čak i blago drhtanje ruku ili pogrešno postavljen šav može da dovede do curenja koje može izazvati fatalne komplikacije kod pacijenta.

Kriger, asistent na Univerzitetu „Džons Hopkins“, pomogao je u stvaranju robota dizajniranog posebno za šivenje mekog tkiva. Ovo je poboljšana verzija modela iz 2016. godine koji je takođe mogao da šije meka tkiva, ali je rez za pristup crijevima morao da bude mnogo veći i robot je morao da dobija više smjernica od ljudi.

Stručnjaci kažu da nove karakteristike omogućavaju poboljšanu hiruršku preciznost, uključujući specijalizovane alate za šivanje i sisteme za snimanje koji pružaju precizniju vizualizaciju hirurškog polja.

Robotima je teško da izvode operaciju mekog tkiva zbog toga što ova procedura može biti jako nepredvidiva, što zahtjeva od hirurga da se brzo prilagodi neočekivanim preprekama. U radu je predstavljen novi kontrolni sistem koji u realnom vremenu može da prilagodi hiruršku proceduru, baš kao što bi to uradio čovjek.

„Robotska anastomoza (hirurški spajanje dvije strukture) je jedan od načina da se osigura da se hirurški zadaci koji zahtjevaju visoku preciznost i ponavljanje mogu izvesti sa više tačnosti i preciznosti kod svakog pacijenta nezavisno od vještine hirurga“, naglašava Aleks Kriger.

(RTS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *