Rizikuju kazne zbog litra rakije

Sezona “veselog stroja” uveliko se zahuktava, a brojni natpisi pored puteva širom Srpske svjedoče da i dalje ima onih koji prodaju višak rakije proizvedene za sopstvene potrebe te tako rizikuju da budu kažnjeni.

Naime, u skladu sa zakonom djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića, što obuhvata i rakiju, mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Oni koji proizvode vino moraju biti upisani u Vinarski registar koji takođe vodi ministarstvo. U Registru proizvođača jakih alkoholnih pića trenutno su upisane 94 destilerije, dok je u Registru proizvođača vina evidentirano 40 proizvođača, piše “Glas Srpske“.

Prema podacima ministarstva, u registru proizvođača jakih alkoholnih pića do kraja 2021. bilo je upisano 86 proizvođača, dok su u 2022. godini registrovana četiri proizvođača, koliko i od početka ove godine.

– Zakonom o jakim alkoholnim pićima iz 2015. godine, kao i pravilnicima, propisani su uslovi koje bi proizvođači trebalo da ispune u pogledu prostorija, opreme i stručnog kadra kako bi dobili rješenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upisu u registar – kazali su u ministarstvu.

Iz Inspektorata RS navode da je fizičkim licima dozvoljeno da proizvode vino i rakiju za vlastite potrebe, ali ih ne mogu stavljati u promet i prodavati ukoliko nisu registrovani kao proizvođači.

U slučaju da se utvrdi da fizičko lice nelegalno prometuje rakiju ili vino propisana je kazna od 500 KM. 

– U ovoj godini u oblasti proizvodnje i prometa vina i rakije izvršeno je 90 kontrola u vinarijama, destilerijama, punionicama, kao i u trgovačkim i ugostiteljskim objektima. U šest slučajeva utvrđeno je da kontrolisani subjekti nisu izvršili upis u vinogradarski registar – naveli su u inspektoratu.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da je ranijih godina mnogo više voćara peklo rakiju i prodavalo višak, a nisu bili u registru.

– Međutim, danas je toga mnogo manje i rakija se uglavnom peče za kućne potrebe, s obzirom na to da su i prinosi voća sve manji. Kvalitetnije voće ide za konzum, dok ostalo prodaju fabrikama za dalju preradu – rekao je Dojčinović, koji je svoju proizvodnju upisao u registar.

Malo koji voćar u Srpskoj, istakao je Dojčinović, ispunjava uslove za upis u registar, u pogledu prostora i opreme.

– Nekome ko ima tonu jabuke, šljive ili kruške nikako se ne isplati da pravi poseban objekat, kupuje određene kotlove i zapošljava tehnologe – kazao je Dojčinović.

Kontrole

Republička poljoprivredna inspekcija kontroliše sve registrovane proizvođače vina i rakije, kao i fizička lica za koja postoje saznanja da vrše nelegalan promet istih.

– Periodično zaprimimo prijave koje se odnose na nelegalan promet vina i rakije od strane fizičkih lica koja vrše proizvodnju za vlastite potrebe te u tom smislu vrše zloupotrebe – kažu u inspektoratu. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *