RiTE Ugljevik – Obilježeno 68 godina od najveće tragedije ugljevičkog rudnika

Povodom obilježavanja Dana rudara radnici Rudnika i Sindikata RiTE Ugljevik danas su na spomen – obilježju u Mezgraji položili vijence i odali počast rudarima stradalim u najvećoj tragediji od osnivanja ugljevičkog rudnika.

“Ovdje smo danas ispred spomenika tragično stradalim rudarima koji su se 18. juna 1954. godine utopili u jami “Mlini”. Želimo da, kao i svake godine, uoči slave rudara Svete velikomučenice Varvare, naše zaštitnice, odamo počast stradalima u toj tragediji, najvećoj od kako postoji naš rudnik”, rekao je Nedeljko Josipović, rukovodilac smjene.

Podsjetimo, u jami “Mlini” 1954. Godine, usljed naglog potapanja jame, stradala je cijela jedna smjena rudara koji su u tom momentu bili u jami. 15 ljudi izgubilo je život, a ispumpavanje vode i vađenje rudara trajalo je 76 dana.

Tom prilikom poginuli su Neđo Manojlović, Slavko Manojlović, To- mo Radovanović, Čedo Stanković, Jovo Ristić, Milan Vasilić, Nebojša Marinković. Ibro Mujezinović, Rizvan Softić, Hasan Haračić, Mehmed Bilalić, Meho Bećić, Ahmet Husić, Smail Smailović i Nezir Brkić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *