Ristić: “Oluja” pucanj u istinu i pravdu

Prošlo je dvadeset i sedam godina nakon zločinačke akcije hrvatske vojske i policije pod nazivom „Oluja“, a odgovorni za protjerivanje 250.000 i ubistvo 1.856 Srba do danas nisu odgovarali za planirane i izvršene zločine i najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svjetskog rata, što je direktan pucanj u pravdu i međunarodni pravni poredak – izjavio je osnivač Republičke stranke Srpske Slaven Ristić.

On je istakao da Srbi treba da gaje kulturu sjećanja na žrtve „Oluje“ i sve druge srpske žrtve i da nikada ne smiju zaboraviti zločine koji su počinjeni nad njima.

– Vječno treba da se sjećamo jedne od najtužnijih izbjegličkih kolona u istoriji srpskog naroda, koja je, tražeći slobodu i spas od zločinaca, prošla kroz Republiku Srpsku na putu ka Srbiji. Nama u Bijeljini i Semberiji, kroz koju je tih dana prošla, kako reče Matija Bećković, ‘najduža kolona koju je svijet vidio’ duboko su urezane slike te djece, žena i staraca na traktorima. Kao svjedocima njihove patnje i stradanja, posebno nam je stalo da se to ne zaboravi kako nam se tragična istorija nikada više ne bi ponovila – poručio je Ristić.

On je upozorio na to da se dobrosusjedski odnosi mogu izgraditi jedino na prihvatanju istine, ma koliko ona za nekoga bila bolna.

– U trenutku kada se sjećamo žrtava ‘Oluje’ i srpskih porodica koje su te 1995. godine ostavile sve što su imale i krenule u neizvjesnost, treba se zapitati kako je moguće da druga strana zločine i etničko čišćenje poistovjećuje sa pobjedom? Moguće je samo onda kada međunarodno pravosuđe zakaže, a zločinci ostanu nekažnjeni. Više od 830 nestalih i gotovo 2.000 ubijenih, od kojih 1.220 civila, opominju da to nije nikakva pobjeda, nego zatvaranje očiju pred najvećim zločinom nakon Jasenovca i NDH – naglasio je Ristić.

On je dodao da međunarodna zajednica, ali i hrvatsko pravosuđe moraju da se suoče s istinom i procesuiraju zločince, čime bi pripadnici fašističkih ideologija bili spriječeni da najavljuju neke nove „Oluje“ i slične zločinačke akcije.

Najviši međunarodni zvaničnici moraju zaustaviti dalje gaženje osnovnih postulata međunarodnog prava i povampirenje fašističkih ideologija u Hrvatskoj, što je jedna od glavnih prepreka očuvanju mira i uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu – zaključio je osnivač Republičke stranke Srpske Slaven Ristić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *