Revitalizuju se napuštena imanja; U mehanizaciju investirali mnogi, u Semberiji najveći interes za nabavku traktora /VIDEO/

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će iz sredstava Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dodatnih 14 miliona KM za subvencije za nabavku nove opreme u poljoprivredi. U posljednje tri godine zajedničkim sredstvima resornog ministarstva i poljoprivrednika nabavljeno je više od 1.000 novih traktora.

Radna mehanizacija i priključne mašine u poljoprivredi sve više preuzimaju zahtjevne radove u agraru jer je kako kažu poljoprivrednici u ovom sektoru privrede sve izraženiji nedostatak radne snage. Misli se i o poboljšanju učinka posla i bržoj dinamici radova u poljima, ali i uštedama goriva.

Vjetar u leđa poljoprivrednicima da nabavljaju poljoprivrednu mehanizaciju dao je posljednjih godina Pravilnik o kapitalnim investicijama, za koji je i ove godine interesovanje bilo veliko.Oni koji su se ozbiljnije prihvatili poljoprivrede, ali i oni gdje su se selu i njivi okrenuli mladi, nesebično su ulagali sredstva kako bi nadomjestili od opreme na farmama i mašina ono što im nedostaje.

Dio novca za obnavljanje mehanizacije obezbjeđuju poljoprivrednici i kroz kreditna sredstva s obzirom da ove godine poskupljenja nisu zaobišla ni poljoprivrednu mehanizaciju, ipak investiralo se širom Srpske.

U posljednje tri godine slika u proizvodnim atarima je sasvim drugačija, više decenija stare traktore polako odmjenjuju novi, grade se i novi objekti, nabavlja oprema, a iz resornog ministarstva i ove godine stiže jasan stav, biće podržani svi oni koji su predali zahtjeve za podsticaj namijenjen kapitalnim investicijama.

S obzirom da je zahtjeva stiglo više nego što je bilo očekivano, dodatnih 14 miliona KM iz Kompenzacionog fonda biće izdvojeno za subvencije za nabavku nove opreme u poljoprivredi.Budžetom za ovu godinu planirano je sedam miliona KM za ove namjene, ali se nakon konkursa ukazala potreba za izdvajanjem ukupno 21 milion KM.

Nakon što je 23. marta javni poziv zatvoren, sumiraju se i rezultati. Šta se najviše nabavljalo ove godine od poljoprivredne mehanizacije, da li su građeni objekti i ko je odlučio da investira u svoje imanje i da i na taj način unaprijedi proizvodnju. Interesovanje poljoprivrednika u Semberiji nadmašilo je sva očekivanja. Pokazao je ovaj javni poziv da se selu vraćaju mladi, ali i oni koji su se semberskoj ravnici vratili iz inostranstva i koji su odlučili da revitalizuju svoja poljoprivredna gazdinstva.

U Semberiji i ove godine najveće interesovanje za nabavku novih traktora, međutim Pravilnik o kapitalnim investicijama podrazumijevao je ove godine i određene novine poput subvencije za nabavku kombajna, pa su se semberski domaćini interesovali i za ovu radnu mašinu čija je funkcija veoma važna u ratarskoj proizvodnji.

Ono što je do sada već poznato kada je riječ o Pravilniku o kapitalnim investicijama i realizovanim nabavkama poljoprivredne mehanizacije u posljednje tri godine, u Bijeljini su zajedničkim sredstvima Vlade i poljoprivrednika nabavljana 284 traktora i oko 650 novih priključaka. Sudeći prema ovogodišnjem interesovanju poljoprivrednika za mehanizaciju, na mnoga će gazdinstva stići ili su već stigle sve u zavisnosti od distributera, nove radne mašine i traktori.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *